Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Agricultura care ar putea salva economia

Vestea bună: anul acesta, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anticipează că, în România, vor fi producţii foarte bune pe tot tărâmul agricol şi se aşteaptă chiar un record la cereale.

Vestea rea: o parte din recoltă va rămâne pe câmp, pentru că nu sunt utilaje suficiente.
Iată ce a declarat pentru „Lumea satului“ domnul Gheorghe Albu, secretar de stat în MADR: „Cu certitudine, vom avea cele mai mari producţii la cereale din ultimii ani. Însă ne confruntăm cu o lipsă acută de echipamente, mai exact de combine. Aşa că nu ştiu cât din producţie va ajunge în hambare şi cât va rămâne pe câmp.“

Previziunea recoltelor bogate a ajuns şi la urechile mai-marilor din domeniul bancar, care s-au grăbit să anticipeze că inflaţia se va reduce cu cel puţin unu la sută, dacă într-adevăr anul agricol va fi unul bun. Afirmaţia a venit din partea lui Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR).

„Preţul alimentelor din România reprezintă 70 la sută din media Uniunii Europene. Preţurile sunt însă mai mari şi decât în alte ţări din regiune, precum Cehia, Slovacia sau Ungaria, unde acestea reprezintă aproximativ 50 la sută din media europeană“, a precizat Lazea.

Specialiştii BNR şi ai Institutului Naţional de Statistică au luat în calcul influenţa produselor alimentare, a căror pondere în România reprezintă 37,5 la sută din coşul de consum, cu mult peste media Uniunii Europene. Alţi factori luaţi în calcul sunt mărfurile nealimentare, cu o pondere de 44,7 procente, şi serviciile, cu 17,8%.

Pe de altă parte, în ultimul raport trimestrial asupra inflaţiei BNR şi-a revizuit în creştere prognoza pentru inflaţia de la sfârşitul acestui an, de la 5,9 la 6 la sută. Menţionăm că ţinta de inflaţie pentru acest an a fost de 3,8 la sută, plus sau minus un procent.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 683֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI