Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ce mai faceţi, domnule…Florin Munteanu?

S-a născut în 27 martie, anul 1921, în oraşul Constanţa. Se trage dintr-o familie de mari oieri ardeleni, aşezată aici prin anul 1888.

Se înscrie la Facultatea de Medicină Veterinară în anul 1940. În 1943 este trimis pe front ca specialist în diferite regimente de cavalerie. În 1948 este numit director la IAS (Gostat) Amzacea, unitate cu puternic profil agricol şi zootehnic.
 
În 1949 înfiinţează IAS Nicolae Bălcescu-Constanţa, unitate cu peste 8.000 ha de teren agricol, puternic sector zootehnic, 8.000 de oi, 500-600 capete de taurine etc.  În 1949 devine director la IAS Târguşor-Constanţa prin unificarea mai multor unităţi agricole. Era o unitate mare, cu peste 20.000 ha de teren agricol şi peste 20.000 capete de ovine, sute de animale (cai, boi) de tracţiune şi peste 200 de tractoare şi diverse maşini agricole.

În anul 1952 este numit director general coordonator la Direcţia Generală de Coordonare Zoo-veterinară la Ministerul Gostat, nou înfiinţat.

Din cauza multor neînţelegeri cu consilierii sovietici şi ai organelor din cadrul Controlului de stat în 1954 îşi cere schimbarea din funcţie şi trimiterea la o unitate de producţie. Este numit director la IAS Popeşti-Leordeni, Bucureşti – unitate cu profil legumicol (700 ha) şi puternic sector zootehnic.

În 1969 Florin Munteanu a fost numit director la Întreprinderea de sere Popeşti, ce se construia pe un program de 140 ha. Era perioada în care peste 80% din producţia de legume era exportată pe piaţa occidentală.

După pensionare a continuat activitatea în calitate de consilier la UNISEM Colentina şi la Trustul horticol din Constanţa. Datorită relaţiilor sale, mulţi români s-au specializat în Olanda, unde au luat contact cu sistemul intensiv de cultivare a legumelor.

În anul 1991 a înfiinţat firma Romcons (româno-olandeză) împreună cu firma olandeză Revaho, avându-l ca asociat pe fiul său Horia Munteanu. Prin această firmă s-au realizat modernizări la sere prin crearea uzinelor proprii de încălzire, sisteme de irigaţii picătură cu picătură, aspersie, s-au introdus în producţie soiuri noi de legume dintre cele mai valoroase pentru culturile de legume din sere şi câmp.

Din anul 1995 s-a retras din activitate, lăsând să continue activitatea pe fiul său ing. Horia Munteanu cu firma Revaho etc., specializată în sisteme de irigat, în livrări de seminţe pentru sere şi solarii şi culturile de câmp.
Numai sănătate şi bucurii!

Dr. ing. Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 2105֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI