Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Adonis – o plantă tămăduitoare

În Orientul Mijlociu creşte o floare asemănătoare cu macul, nu doar ca aspect, ci şi ca însuşiri. Ea are un puternic efect liniştitor, de aceea preparatele din această plantă se fac cu mare scrupulozitate, respectându-se reţeta spre a nu crea dependenţă în organism.

Floarea roşie e legată de un mit al cărui nume l-a şi împrumutat. Adonis, un tânăr frumos, era disputat de două zeiţe: Afrodita şi Persephona care nu l-au putut apăra de Artemizsa, zeiţă a vânătorii, ce a trimis împotriva lui un porc mistreţ, ucigându-l. Afrodita a reuşit să găsească trupul iubitului şi l-a luat la ea spre a-l boci. Picăturile de sânge care au curs din rănile lui Adonis s-au transformat în flori purpurii, capabile să aline tristeţea şi, cum spunem în epoca modernă, să trateze tulburările nervoase şi depresiile.

De altfel, mitul e mit, dar oamenii cunosc din vechime proprietăţile plantei „adonis“ de a trata problemele neuropsihice şi în varii domenii, ca bolile de rinichi, tuberculoza, procesele inflamatorii în gât şi plămâni, ca şi tusea seacă. În secolul al XIX-lea farmacopeea oficială confirmă că sucul de adonis stimulează şi măreşte imunitatea, o calitate pe care astăzi e greu s-o supraestimăm. Planta conţine saponină, flavonă, fitosterol, glicogen şi alte substanţe.

(A.H.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 822֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI