Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Mănăstirea Zamfira:
Chemarea la credinţă a marelui pictor Nicolae Grigorescu

Nume de o puternică rezonanţă între sfintele lăcaşuri de închinăciune, de credinţă şi istorie românească, Mănăstirea Zamfira – Prahova atrage zilnic un mare număr de pelerini, dornici să vadă, după o sută cincizeci de ani, creaţia de tinereţe a marelui nostru pictor, Nicolae Grigorescu.

Amplasată pe un platou la poalele dealurilor subcarpatice ale Prahovei, la 15 kilometri de Ploieşti, în mijlocul unor livezi intensive de pomi fructiferi şi înconjurată de un zid de cetate medievală, Mănăstirea Zamfira este azi un important punct de reper pentru toţi cei care caută pacea şi liniştea sufletească, apropierea de Dumnezeu. Aceasta este ultima mănăstire după cele ridicate pe însorita Vale a Teleajenului: Cheia, Suzana şi Crasna.

Viaţa monahală este în pericol!

Maica stareţă, Iosefina Răduinea, ne vorbeşte cu emoţie şi sfială despre modul în care a fost realizată pictura interioară a bisericii Mănăstirii Zamfira. „Văzând ridicată biserica în mai puţin de un an de la începerea construcţiei, Mitropolitul Nifon l-a adus pe Nicolae Grigorescu, cunoscut pe atunci mai mult ca zugrav.

Până să vină aici el a realizat picturi ale bisericilor de la Căldăruşani – Ilfov, Băicoi şi Puchenii Mari – Prahova. Pereţii sunt pictaţi în frescă, iar catapeteasma în lemn de tei“.

Aflăm apoi că, în timpul care a urmat, din cauza fumului de la lumânări şi de la tămâie minunata pictură a fost acoperită, încât nu se mai putea distinge prea bine. În 1904, Mitropolitul Ghenadie Petrescu a dispus ca pictura să fie acoperită cu tempera, pentru a deveni vizibilă şi a plăcea ochiului omenesc. Pictorul nu a fost ânştiinţat de aceasta deşi era în viaţă.

În 1950, Patriarhul Iustinian Marina a dispus să se spele tempera şi, cu acel prilej, s-a redescoperit frumoasa pictură a lui Nicolae Grigorescu. Apoi, în perioada anilor 1986-1989, în urma distrugerilor provocate de cutremurul de la 4 martie 1977, s-a făcut o restaurare-conservare a picturii originale, ceea ce putem vedea şi astăzi.

Interesant de observat este faptul că în exteriorul Bisericii Mănăstirii, care are două hramuri, există şi morminte din partea familiei marelui savant Nicolae Iorga, care poposea adesea aici, anume mama acestuia, un frate şi trei copii. În casele-chilii vieţuiesc acum 35 de măicuţe în vârstă foarte înaintată. De trei ani n-a mai venit aici nicio femeie care să dorească să devină măicuţă.

Cristea Bocioacă
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 2131֩ Comentarii

 
֠ 1.     Seniorul -- (4-March-2012 )
Manastirea Zamfira. Un loc mirific cu o valoare artistica deosebita care merita vizitat. Mai jos aveti linkul unui film de prezentare HD reusit, pentru al viziona este suficient sa dati dublu clik pe el: http://www.youtube.com/watch?v=1JR6TgyF0Hw&hd=1

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI