Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Braconajul distruge simţitor fauna!

În preajma verii, silvicultorii şi vânătorii fac evaluările specifice în fauna pădurilor şi câmpurilor. Asemeni anilor trecuţi, plaga braconajului dijmuieşte o serie de specii, între care cervidele, al căror număr scade de la an la an.

Pe cele 25 fonduri de vânătoare, care însumează 230.000 ha, adică 70% din suprafaţa Prahovei, animale emblematice pe stema judeţului – cerbii şi capra neagră – sunt tot mai puţine în perimetrul Munţilor Bucegi şi nu numai.

Directorul Asociaţiei Judeţene pentru Vânătoare şi Pescuit Sportiv – AJVPS Prahova, ing Valeriu Bolgiu explică situaţia prin atacul tot mai agresiv al braconierilor, fie ei proprietari ai fondurilor de vânătoare, ori vânători certaţi cu legea.

Puştile performante şi laţul ucid zeci de căpriori, cerbi comuni şi lopătari, dar şi trofee de capră neagră. Avem acum, la evaluările din 2008, cu zeci de exemplare în minus la aceste specii. Astfel, în prezent există doar câteva zeci de exemplare de capră neagră, 78 de cerbi lopătari, şi 1.351 de cerbi comuni. Noroc că la alte specii efectivele sunt oarecum satisfăcătoare, cu sporuri de 10-15%, comparativ cu anul anterior evaluării.

Directorul Valeriu Bolgiu ne-a declarat că pe fondurile de vânătoare ale AJVPS Prahova există acum 549 de mistreţi, 15.000 de iepuri, 3.900 de fazani, peste 4.000 de potârnichi şi tot pe atâtea prepeliţe, precum şi un număr important de alte specii ocrotite: peste 60 de urs brun, 7 exemplare de râs, 600 pisici sălbatice, 87 lupi, 166 de jderi de pădure, 359 dihori, 295 nevăstuici.

Alături de acestea există 750 de vulpi, cu peste 300 mai multe faţă de anul trecut, care alături de lupi distrug sistematic vânatul.

„Cei 1.000 de vânători membri ai asociaţiei noastre care au declarat război vulpilor, asumându-şi obligaţia de a le lua sistematic în ţeava puştii, cu atât mai mult cu cât acestea sunt şi purtătoare ale rabiei, cu posibile consecinţe grave la animale şi la om“, ne-a precizat directorul AJVPS Prahova.

(Cristea Bocioacă)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 925֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI