Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din sat s-a întrupat vedeta... Maria Cioncan

Goana printre îngeri

Născută pe 19 iunie 1977, Maria Cioncan provenea dintr-o familie modestă, cu patru copii. După anii de gimnaziu, a urmat Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa, iar mai apoi cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj. Venirea sa în oraşul reşedinţă de judeţ a coincis cu debutul carierei în atletism la CSS Bistriţa, sub „bagheta“ lui Zsolt Gyongyossy.

Doi ani mai târziu, Maria devenea campioană de cros la junioare II în proba de 3.000 m, precum şi vicecampioană la 1.500 m. În anul 1996 s-a transferat la CS Siderurgica Hunedoara, avându-l ca antrenor pe Ştefan Beregszaszi.

După o serie de succese înregistrate în plan naţional, în anul 2001 Maria debuta în competiţiile internaţionale cu un loc 3 la Stockholm şi un loc 1 la Budapesta. Seria succeselor internaţionale a continuat în 2002 la Supercupa Europei de la Anecsy (locul 1 - 1.500 m) şi concursurile desfăşurate în cadrul circuitului mondial Golden League - Oslo (locul 1 - 1.500 m) şi Paris (locul 1 - 1.500 m). La Campionatele Mondiale de la Paris din anul 2003 s-a clasat pe locul 9 în proba de 1.500 m, în acelaşi an obţinând locul 2 în proba de 800 m la Supercupa Europei desfăşurată în oraşul Florenţa (Italia).

Născută în comuna Maieru din judeţul Bistriţa Năsăud, atleta a cucerit în „Cetatea zeilor“ medalia de bronz. Trei ani mai târziu, în 2007, Maria Cioncan deceda într-un tragic accident de circulaţie în Bulgaria.

Medaliată cu bronz la JO de la Atena
Anul când Jocurile Olimpice s-au întors „acasă“ i-a adus Mariei suprema satisfacţie a cooptării în lotul României. Şi bistriţeanca n-a dezămăgit, obţinând medalia de bronz în proba de 1.500 m feminin (cu un timp de 3:58,39).

După performanţa care a salvat-o din sărăcie, aşa după cum avea ea să declare printre hohote de plâns, Maria a devenit Maestră Emerită a Sportului, fiind decorată cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a cu două barete. De asemenea, în martie 2006 a devenit cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, precum şi cetăţean de onoare al comunei Maieru şi al municipiului Hunedoara.

Ultima „cursă“
Abia refăcută după o serie nesfârşită de accidentări, în noiembrie 2006 Maria Cioncan pleca împreună cu antrenorul său, Ştefan Beregszaszi, într-un stagiu de pregătire la Ifran (Maroc).

După cantonamentul din Africa, au urmat alte trei săptămâni de antrenament în Grecia. Pe 21 ianuarie 2007, în drum spre casă, la 20 km de localitatea Plevna (Bulgaria) maşina condusă de Maria Cioncan a pierdut direcţia într-un viraj la stânga, izbindu-se violent de un copac. Avea să fie ultima cursă a uneia dintre marile atlete românce a ultimului deceniu.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 667֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI