Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Primăvara căpşunilor

La începutul lunii iunie, la Mărăcineni – Argeş, s-a desfăşurat o manifestare organizată de Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Argeş în colaborare cu Institutul de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Piteşti – Mărăcineni intitulată sugestiv „Primăvara căpşunilor“ aflată la cea de a IV-a ediţie.

Rezonanţa denumirii nu este legată de data desfăşurării evenimentului, ci se referă la „tinereţea“ acestei manifestări, care se doreşte tradiţională şi în acelaşi timp perenă.

La manifestare au participat peste 120 producători de căpşuni din bazinul pomicol Mărăcineni–Bogaţi, cercetători din cadrul ICDP Mărăcineni, ingineri şi conducători din reţeaua de consultanţă agricolă în frunte cu directorul general ANCA Bucureşti, dr. ing. Viorel Morărescu, Elena Tatomir, director în MADR, Corneliu Vasilescu, director executiv DADR Argeş, Eugen Dulică, director executiv al OJCA Argeş.

Au fost prezenţi, specialişti şi cultivatori din judeţele Sibiu, Dâmboviţa, Vâlcea, Ialomiţa şi Prahova.

Pe parcursul unei zile întregi au fost incluse numeroase expuneri tehnice. O expoziţie sortimentală de căpşuni a pus în valoare priceperea producătorilor din zonă. Ea a fost urmată de degustări, vizite în sectorul experimental, dar şi vizitarea loturilor demonstrative de căpşun din zonă. La sărbătoarea căpşunului s-au prezentat soiuri, tehnologii noi, s-au înmânat diplome pentru munca depusă de fermieri.

În cadrul unor dezbateri au fost disecate oportunităţile producătorilor de căpşuni de a accesa fonduri europene pentru investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. S-a insistat mult asupra necesităţii de a se organiza în grupuri de producători sau cooperative agricole în măsură să asigure eficienţa economică în cultura căpşunului.

În cadrul manifestării de la Mărăcineni, directorul general al ICDP Piteşti-Mărăcineni dr. ing. Mihai Coman, dr. ing. Georgeta Teodorescu, CSI ICDP Mărăcineni şi ec. Vasile Roman, OJCA Argeş au susţinut referate ce pledau pentru stabilirea unei strategii care să îmbine armonios interesul producătorilor cu cerinţele pieţei.

Noemi RĂDUNĂ, Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 1827֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI