Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Parazitismul cu acarieni şi insecte la păsări (Arachnoentomoze) (IX)

Păsările, ca şi mamiferele, inclusiv omul, sunt gazde pentru diferiţi paraziţi externi care pot provoca leziuni, stări de disconfort sau chiar disfuncţii animalelor parazitate.
Arachnoentomozele sunt boli parazitare produse de acarieni şi insecte; afecţiunile produse de arachnide sunt denumite arachnoze, iar cele produse de insecte, entomoze.

1. Dintre arachnoze, la păsări menţionăm RÂIA - produsă de paraziţi (acarieni) din genul Cnemidocoptes, care determină:

• Râia picioarelor - întâlnită la găină, curcă, bibilică, fazan şi mai ales la cocoşi şi curcani. Aceasta apare la păsările mai în vârstă, indiferent de anotimp şi se caracterizează prin cruste groase de culoare alb - văroasă la nivelul picioarelor, care duc în timp la desprinderea solzilor, inflamaţii şi şchiopături. Evoluţia bolii este în general lentă, iar contaminarea se face direct de la o pasăre la alta.

• Râia corpului (Râia deplumantă) este o parazitoză foarte contagioasă, cu evoluţie rapidă. Parazitul se localizează în apropierea tijelor penelor, ducând la căderea acestora, mai întâi de pe crupion, apoi coapse, abdomen, aripi, iar pe piele apar cruste alb - cenuşii, fine, tărâţoase mai întâi. Din cauza pruritului păsările se ciugulesc, tegumentul se inflamează devenind roşu aprins, sunt mereu agitate şi slăbesc.

Uneori la păsări mai poate fi întâlnită Acarioza subcutanată produsă de Laminosioptes cysticola, care se localizează în ţesutul conjunctiv (mai rar în muşchi, viscerele abdominale şi pulmon), unde organismul îl izolează prin formarea unor noduli sidefii de culoare galben-albicioasă, având dimensiunea bobului de mei.

2. Ectoparazitismul cu căpuşe.
Căpuşele sunt acarieni din familiile Argasidae şi Dermanisidae, care parazitează păsările din toate sistemele de creştere. Acestea, fiind paraziţi care se hrănesc cu sânge, determină anemie, dar şi toxicoză cauzată de substanţele toxice conţinute în salivă, producând chiar moartea păsărilor. Ele pot să inoculeze prin înţepătură diferiţi agenţi patogeni ai unor boli virale sau bacteriene.

Paraziţii sunt foarte prolifici, femelele depunând un mare număr de ouă în adăposturile păsărilor (aşternut, crăpăturile scândurilor, arbuştii din apropierea coteţelor), care apoi evoluează în diferite stadii larvare care parazitează păsările, localizându-se în regiunea gâtului, sub aripi, crupion.

Paraziţii adulţi sunt hematofagi nocturni, părăsesc corpul păsărilor ziua retrăgându-se în locurile ascunse din adăposturi. Păsările parazitate de căpuşe prezintă anemie, sunt agitate, se ciugulesc, slăbesc, scade ouatul, iar la pui are loc o stagnare a creşterii cu paralizii şi mortalităţi însemnate.

3. Parazitismul cu insecte la păsări este reprezentat de malofage (păduchi malofagi) care trăiesc în pene, hrănindu-se cu celule epidermice descuamate sau cu teci ale penelor în creştere şi care determină căderea penelor, crustizări, prurit. Parazitoza este mai frecventă în gospodăriile populaţiei acolo unde paraziţii au condiţii mai bune de transmitere, fiind receptive păsările la toate vârstele, mai ales cele cu carenţe alimentare.

Pentru prevenirea şi combaterea acestor boli parazitare trebuie să avem în vedere existenţa perenităţii focarelor de paraziţi rezistenţi în mediu, cunoaşterea ciclului vital al parazitului, lipsa de eficacitate a substanţelor dezinfectante asupra ouălelor acestora, precum şi folosirea substanţelor medicamentoase cu spectru larg de acţiune şi fără efecte negative asupra animalelor tratate.

Se impune de asemenea, concomitent cu deparazitarea păsărilor, şi cea a adăposturilor cu ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE sau SCABIZOL, dar şi redresarea organismului parazitat folosind premixuri vitamino - minerale: ROMSTARTER 9+1A, OVOPLUS, COMPLEX POLIVITAMINIC ROMVAC3, VITAB COMPLEX, BIOVIT PLUS.

Dr. Viorica Chiurciu,  doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2008

Vizualizari: 30869֩ Comentarii

 
֠ 1.     rupa mariana -- (20-December-2009 )
o familie de la tara este disperata nu reuseste sa scape de paduchi de gaina ce ar mai trebui sa faca ,adat cu solutii bai creme tot nu au scapat poate stiti o solutie eficienta

֠ 2.     caracea -- (2-May-2011 )
curatenie exemplara in adapost si asezarea tulpinilor de boz[planta asemanatoare cu socul ce face o singura floare]asezarea acestor tulpini cu frunze in adapost.

֠ 3.     Dudu Adriana -- (3-June-2011 )
Ce medeicament pot sa folosessc si eu impotriva capuselor de gaina?

֠ 4.     simona -- (26-August-2011 )
cea mai buna solutie anti paduchi este ectocid forte de 100ml la 6l apa eficienta 98%

֠ 5.     sc -- (28-September-2011 )
care este tratamentul medicamentos pt raie?

֠ 6.     I.Paraschivescu -- (21-June-2012 )
Insecticid pentru păduri la gaini

֠ 7.     Horpaz-Iasi -- (13-June-2015 )
Pentru combaterea raiei piciarelor de gaina care provoaca cruste pe scurmace, se face o baie cu ulei minim o data pe zi fecarei gaini timp de 7 zile. Uleiul astupa canalelor facute de raie sub solzi si astfel ei se sufoca si mor. Trebuie si adapostul dezinfectat.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI