Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Programul de „ajutorare minimis“

Sprijin pentru sectorul legume-fructe şi agricultură ecologică

De curând, Ministerul Agriculturii a pus la punct un program prin care se doreşte acordarea unui sprijin financiar pentru sectorul legume-fructe şi pentru agricultura ecologică. Aşa/numitele „ajutoare minimis“ vin să sprijine crearea unor forme asociative prin care aceste sectoare să devină eficiente şi competitive. Sprijinul provine în totalitate de la bugetul de stat şi vine în completarea fondurilor europene.

„După cum se ştie, mare parte din investiţiile pentru aceste sectoare vin din PAC, prin Pilonul 1, dar banii nu pot fi atraşi decât de grupurile sau asociaţiile de producători“, ne-a spus domnul Ştefan Drăgan, director în cadrul Direcţiei politici de piaţă în sectorul culturi horticole.

Aproximativ 90% din producţia agricolă din statele membre ale UE este reglementată în organizaţiile comune de piaţă. În cadrul acestui pilon, măsurile pentru sprijinirea pieţei acoperă plăţile directe şi subvenţiile acordate organizaţiilor comune de piaţă în ceea ce priveşte achiziţionarea de produse pentru depozitele publice, scheme de valorificare a surplusului şi subvenţiile pentru exporturi.

Principalii beneficiari

În ceea ce priveşte situaţia de la noi, prin aceste „ajutoare de minimis“ se încearcă determinarea producătorilor să intre într-o formă asociativă astfel încât ministerul să aibă un contact direct cu sectorul şi să poată identifica astfel adevăratele sale probleme. „Tocmai de aceea s-a pus condiţia ca beneficiarii sprijinului să fie producători agricoli membri ai unei organizaţii de producători“, a mai adăugat domnul Drăgan.

„Ei trebuie să aibă în folosinţă suprafeţe agricole de cel puţin 0,25 ha şi să nu fie datori la bugetul de stat sau la cel al administraţiei publice locale. După cum se observă, suprafaţa pe care trebuie să o lucreze este una destul de mică, astfel încât să poată beneficia de sprijin şi cei care au sere şi solarii.“

În plus faţă de aceste condiţii, pentru sectorul de agricultură ecologică beneficiarii trebuie să fie înregistraţi anual la MADR ca producători în acest sector şi să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare, aprobat de minister.

Ajutor pentru sectorul legume-fructe

• 1.110 lei/ha pentru persoanele fizice - membre ale asociaţiilor sau organizaţiilor profesionale;

• 2.960 lei/ha pentru membrii grupurilor de producători, persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice;

• 3.700 lei/ha pentru membrii grupurilor de producători recunoscute preliminar sau membrii organizaţiilor de producători.

Sprijin pentru o agricultură ecologică

• 50% din contravaloarea taxei de inspecţie şi certificare plătită de producător organismului de control cu care a încheiat contractul, maximum 900 lei pentru fiecare producător;

• 425 lei/ha pentru culturi pe teren arabil, păşuni şi fâneţe permanente aflate în perioada de conversie, suprafaţa maximă pentru care se acordă sprijin este de 20 ha pentru fiecare producător;

• 700 lei/ha pentru culturi de viţă-de-vie şi livezi aflate în perioada de conversie; suprafaţa maximă pentru care se acordă sprijin este de 20 ha, pentru fiecare producător;

• 75 lei/familia de albine, certificată în sistemul de agricultură ecologică, până la maximum 50 familii de albine, pentru fiecare producător.

Sprijinul financiar pentru cele două sectoare se acordă într-o singură tranşă de la bugetul de stat. Programul a trecut de Guvern şi se pare că sunt toate şansele ca el să fie aplicat începând cu anul aceasta.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2008

Vizualizari: 814



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI