Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Şcoala, muzeu al satului în miniatură

O sală de curs - muzeu, al cărui interior recompune viaţa simplă, dar bogată în valori a ţăranului român de altădată. Este ceea ce poţi admira într-o clasă din localul şcolii din comuna brăileană Gemenele, în care puii de ţărani din ciclul primar stau laolaltă cu vase de lut pictate, costume tradiţionale, dar şi cu un autentic război de ţesut. „Iniţiativa de revigorare a meşteşugului de ţesut s-a născut de dorinţa de păstrare a obiceiurilor noastre străvechi, cu care ne mândrim de altfel.

O clasă întreagă de copii a deprins acest meşteşug, realizând lucruri deosebit de frumoase. Ei ştiu deja să ţeasă şi sunt foarte încântaţi când progresează. În acelaşi timp, considerăm că este şi o alternativă de petrecere a timpul liber într-un mod util şi plăcut“, a declarat prof. Stoica Gâscă-Eremia, directorul Şcolii cu clasele I-VIII din comuna Gemenele. Tot din dragoste pentru valorile satului transmise din generaţie în generaţie, la Gemenele s-a organizat, la sfârşitul anului trecut, prima ediţie a Festivalului – Concurs Interjudeţean de Folclor şi Obiceiuri Tradiţionale – „La porţile dorului“.

Desfăşurat pe scena Căminului Cultural din comună, manifestarea a reunit şapte ansambluri folclorice din judeţele Vrancea şi Brăila. Marele Premiu a revenit, în final, ansamblului folcloric „Constantin Condruz“ al Şcolii cu clasele I-VIII Gemenele.

Respect pentru trecut şi la Racoviţa

Şi în comuna Racoviţa oameni cu dragoste pentru frumosul născut din mâinile dibace ale ţăranilor din zonă au încropit într-o săliţă un minimuzeu. „Dacă veneaţi acum două săptămâni l-aţi fi putut vedea. Între timp, corpul acela de şcoală a intrat în reabilitare. Oricum, de îndată ce lucrările vor fi finalizate, intenţionez să redeschid muzeul. Voi aduce chiar eu de acasă războiul de ţesut“, au sunat cuvintele învăţătorului Aurel Fătu, directorul şcolii.

 „Muzeul de la Şcoala cu clasele I-VIII din Racoviţa a fost înfiinţat în anul 1981 de către prof. Viorica Tudorache. În colecţionarea obiectelor din muzeu a fost ajutată de membrii Cercului de istorie «Căutătorii de comori». Obiectele ce se găsesc în muzeu sunt reprezentative pentru locuitorii comunei Racoviţa şi sunt adunate din cele trei sate componente: Racoviţa Custura şi Corbeni.

La ora actuală, în muzeu se găsesc prosoape ţesute la război, vase din ceramică de diferite tipuri pentru diferite utilităţi, obiecte folosite de locuitori în gospodăria proprie (războaie de ţesut, iţe, putinei pentru bătut unt, botă pentru apă, tarac), obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte (costume naţionale, opinci), un pat cu aşternuturi tradiţionale şi preşuri ţesute pe jos, numismatică“, a explicat directorul şcolii din Racoviţa.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2008

Vizualizari: 759֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI