Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sfânta Mănăstire Ghighiu, o veche cetate a credinţei din Codrii Vlăsiei

În Codrii Vlăsiei, într-un loc mirific, se află şi astăzi o veche vatră monahală: Sfânta Mănăstire Ghighiu. Cea care, de-a lungul anilor, „a păstrat cu sfinţenie imaginea unei chinovii rugătoare“ la marginea vechii cetăţi a Ploieştiului.

În decursul timpului, acest sfânt lăcaş a suferit numeroase stricăciuni, cutremurul din 1940 şi bombardamentele din vara lui 1944 asupra Ploieştiului provocând pierderi însemnate: turla bisericii şi chiliile au fost distruse.

Pictat de maestrul penelului Gheorghe Tăttărescu şi restaurat în stil brâncovenesc – în 1954-1958 – prin stăruinţa Patriarhului Justinian Marina, acest lăcaş de închinăciune rămâne şi azi un „monument istoric, patrimonial şi spiritual de referinţă pentru Arhiepiscopia Bucureştilor“. Aici, la Ghighiu, lăcaşul de cult şi izvorul său nesecat, unde vin zilnic sute şi sute de credincioşi din ţară şi din lume, reprezintă puncte de reper.

Mâini fără pereche

Izvorul nesecat de credinţă şi tămăduire a sufletului şi trupului pelerinilor a dat numele său şi ca hram al mănăstirii. Cu bucurie şi evlavie în glas, Maica Stareţă Pelaghia Tudor ne spune că a fost adusă aici din îndemnul Patriarhului Justinian Marina, acum 53 de ani, şi ajunsă acum la vârsta senectuţii, se zbate ca împreună cu cele peste 50 de măicuţe să ţină trează flacăra credinţei în poruncile Celui de Sus şi în Maica Domnului.

Îmbinând în chip fericit îndatoririle de slujitoare ale Bisericii cu activitatea practică, măicuţele tinere pictează icoane, realizează o serie de alte obiecte de cult şi lucrează pământurile bisericii, precum şi în ferma de animale. Şi, nu în ultimul rând, asigură întinsele grădini cu flori foarte frumoase.

Toate acestea dau aici imaginea unui veritabil colţ de rai, care-i atrage zilnic pe tot mai mulţi credincioşi. Mai ales acum, când pe 2 mai a.c. se serbează hramul Mănăstirii – Izvorul Tămăduirii.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 9, 1-15 MAI 2008

Vizualizari: 771֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI