Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cimitirul din Racoviţa, obiectiv turistic?

În lipsa unor veritabile obiective turistice, localnicii au ridicat cimitirul satului la rang de loc de atracţie pentru amatorii de călătorii.

În partea de nord-vest a judeţului Brăila, în perimetrul actual al comunei Racoviţa, natura n-a fost deloc generoasă. Locul e dăruit doar cu şes, împietrit într-un decor selenar.

La o privire fugară, aşezarea nu-ţi spune nimic. La o cercetare mai atentă, verdictul e şi mai sever: platitudine.
Şi totuşi, la Racoviţa există ceva ieşit din tiparele obişnuitului. Oamenii locului spun, uşor preţios, că ar fi obiectiv turistic (n.r. aşa se regăseşte şi pe un site al primăriilor). Restul pământenilor l-ar numi simplu: cimitir.

„E mândria noastră“

Ca mai peste tot în mediul rural, şi în Racoviţa cimitirul e poziţionat într-o extremitate a satului. Locul unde-şi dorm somnul cei plecaţi la cele veşnice e situat pe o movilă cu altitudinea de 18 m. „E o popină, o ruptură dintr-un mal. Bătrânii noştri au vrut să fie undeva mai aproape de cer şi au înfiinţat aici cimitirul.

Multă vreme oamenii luau de acolo pământ pentru a lipi casele, pentru că la noi în zonă marea majoritate a locuinţelor sunt din paiantă. S-au sistat aceste lucruri şi de atunci toată lumea are grijă de el. Datorită acelor săpături s-a găsit o cană unicat care a fost dusă la Muzeul de Istorie a României“, a explicat Aurel Fătu, învăţător în sat.

Ca să ajungi să-l „vizitezi“, n-ai decât varianta urcuşului drumului de costişă ce face legătura cu muntele pe care s-au „cocoţat“ morţii satului. Când plouă, „escalada“ e aventură curată pentru localnici. „Vă daţi seama cât suflă săraca băbuţă până urcă după mort? Dar, îl ţine minte… Din sat se aude când vin să-şi plângă morţii. Ne mândrim cu cimitirul nostru“, au sunat cuvintele învăţătorului.

În cimitirul vechi, majoritatea crucilor sunt, spun localnicii, aduse din Moldova de către comercianţii ce făceau negoţ în zonă şi care le vindeau în schimbul cerealelor. Tot ei le încrustau cu dalta şi ciocanul, o parte din textele scrise în slavonă sau română fiind lizibile şi astăzi.

Verde pentru telefoane

Departe de a fi obiectiv turistic, cimitirul din Racoviţa este totuşi un punct de atracţie, dar numai pentru membrii comunităţii locale. Şi aceasta nu pentru că ar avea ceva de admirat, ci fiindcă cimitirul este singurul loc din sat unde există semnal pentru toate reţelele de telefonie.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 9, 1-15 MAI 2008

Vizualizari: 705֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI