Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ce mai faceţi, domnule… Gheorghe Manciu?

S-a născut la 7 noiembrie 1932 în comuna Vârtopu, la 45 km de Craiova.

În anul 1957 a absolvit Facultatea de Mecanizare a Agriculturii din Craiova.
După un stagiu îndelungat în practica agricolă în anul 1971, a fost transferat la Direcţia Generală de Mecanizare din Ministerul Agriculturii în funcţia de director general şi, ulterior, de secretar de stat.

La insistenţele sale au fost înfiinţate în România 16 uzine profilate pe producţia de utilaje pentru agricultură şi industrie alimentară, precum şi o reţea naţională de transporturi auto pentru agricultură şi industria alimentară.

T.M.: Pe vremea când conduceaţi Direcţia generală de mecanizare aveaţi în subordine 300.000 de salariaţi; cum aţi reuşit să-i conduceţi?

G.M.: Am început cu restructurarea întregului sector. Apoi, împreună cu Institutul de Cercetări pentru Mecanizarea Agriculturii, am pus la punct un program ce-şi propunea crearea de noi maşini şi modernizarea celor existente.

În linii mari, de la un capăt la altul al ţării, aceste deziderate au devenit realităţi. Dar, din păcate, după  anul 1989 totul s-a năruit.

T.M.: Cum a fost cu „retragerea“ în diplomaţie?

G.M.: În ianuarie 1984 am fost instalat ca ambasador la Mogadiscio-Kenya, iar puţin timp am fost acreditat ca ambasador şi la Nairobi. După 6 ani şi jumătate am revenit în ţară, în iulie 1990, şi m-am pensionat cu 4 ani înainte de termenul normal.

T.M.: Acum ce mai faceţi, ce preocupări mai aveţi?

G.M.: Cum trec anii, preocupările se tot îngustează. Dar mă simt încă în putere şi caut ca tot timpul să am activitate. Împreună cu doi colegi am înfiinţat o societate de consultanţă pentru agricultură şi industrie alimentară, îndeosebi în domeniul investiţiilor.

Dar, dintr-un an, jumătate lipsesc din ţară: sunt plecat în America la copii (fiica şi ginerele) şi la nepoţica mea adorată de 10 ani. Vizitez tot ce n-am avut prilejul în tinereţe.

T.M.: N-am decât să vă urez să fiţi încă mulţi ani tot aşa de activ, numai cu sănătate şi bucurii!

Dr. ing. Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 9, 1-15 MAI 2008

Vizualizari: 1132֩ Comentarii

 
֠ 1.     copilu -- (27-July-2017 )
chiar daca inca ne simtim in putere, viata si sanatatea , inclusiv profesionalismul ne-a fost irosit in propria noastra Romanie. Multi dintre colaboratori au avut speranta de a forma ceva din mecanizare dar, ea s-a naruit . Chiar si mai tarziu daca aflu cate ceva despre omul Gh Manciu ma bucura . Multa putere si mai ales sanatate !

֠ 2.     Simion Vladimir -- (23-December-2017 )
Sfintele sarbatori ale Craciunului sa aduca intregii familii,multa sanatate,putere de munca si realizari in anul2018.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI