Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sfinţii şi sărbătorile Florarului

Mai (Florar). Denumirea provine de la flori,  fiind şi luna vegetaţiei abundente, prielnică muncilor agricole, pomicole, dar şi creşterii animalelor.

1 Mai – Armindeniul

În tradiţia populară, această zi coincide cu încălzirea adevărată a vremii. Oamenii serbează Armindeniul prin petreceri la iarbă verde unde se mănâncă miel şi caş şi se bea vin roşu cu pelin, pentru schimbarea sângelui şi apărarea de boli.

Pentru noroc şi belşug se pun ramuri verzi la porţi, iar la casele cu fete de măritat se plantează puieţi de mesteceni. În această zi nu se folosesc boii la muncile câmpului, fiind şi „ziua boilor“. În unele zone ale ţării încă mai există credinţa că acei care nu respectau această sărbătoare atrăgeu moartea animalelor.
Dacă de Armindeni plouă, se crede că va mai ploua încă 40 de zile.

12 Mai, Sf. Gherman (Harmanul Vitelor)

Acest sfânt stăpâneşte peste insectele şi viermii care distrug recoltele. El este şi conducătorul furtunilor şi norilor care aduc grindina, motiv pentru care oamenii îl respectau cu stricteţe, pentru ca Sf. Gherman să nu le distrugă holdele. Se crede că, dacă lucrezi de Hărmanul vitelor, animalele din ogradă vor face viermi, iar legumele din grădină vor fi distruse de insecte. Este interzis femeilor care au oi şi vaci să coasă, să spele ori să se pieptene în această zi, pentru a nu face brânza viermi.

21 Mai – Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena (Constantin Graur)

Se spune că acela care va împărţi cruciuliţe în această zi va ieşi învingător din orice încercare. În ziua celebrării acestor sfinţi, în calendarul popular apare o sărbătoare dedicată păsărilor de pădure, numită „Constantin Graur“ sau „Constantinul Puilor“. Se crede că acesta este momentul în care păsările îşi învaţă puii să zboare, de aici venind şi numele popular al acestei sărbători. Este ultima zi în care se mai seamănă porumb, ovăz şi mei. Tot ce se va semăna după această zi se va usca.
 
Dana DUMITRIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 9, 1-15 MAI 2008

Vizualizari: 650֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI