Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

EDITORIAL
Asomarea - alternativă sau obligaţie?

Am asistat în ultima vreme la o avalanşă de informaţii şi opinii privind asomarea animalelor din gospodăriile ţărăneşti, înainte de tăiere. De la vlădică până la opincă, toată lumea îşi dă cu părerea şi, dacă n-ai fi în România, „ţara tuturor posibilităţilor“, ai putea crede că vine sfârşitul lumii după degringolada care s-a creat pe acest subiect.

Pentru a fi şi mai lămurit, am apelat la dicţionare şi iată ce am găsit: a asoma (vb. I. tr.) = a ameţi animalele la abator înainte de tăiere (cu o lovitură puternică); a lovi de moarte [< fr. assommer].

Aflu de la specialişti că asomarea se practică de multă vreme în abatoare şi că sunt utilizate metode diferite, în funcţie de specie.

Dar, în ceea ce priveşte asomarea pentru animalele tăiate în gospodării, intervine dilema atât a autorităţilor, care până acum se pare că au privit de sus, fără să se gândească şi la modul cum poate fi rezolvată această situaţie, cât şi a ţăranilor care nu ştiu de ce parte a baricadei să se aşeze, ca să fie bine.

Mă refer aici nu doar la autorităţile veterinare, ci şi la cele ale administraţiei publice, la activitatea parlamentarilor, a tuturor celor care au venit în contact cu legislaţia UE şi care n-au făcut aproape nimic ca populaţia să fie informată, mai ales în aceste domenii atât de sensibile.

S-au organizat simpozioane, mese rotunde, dezbateri pe diverse teme, uneori cu mari costuri, dar pentru informarea populaţiei nu s-a făcut aproape nimic, motiv pentru care există o mare inerţie, chiar şi după un an şi ceva de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Ţăranul român este prin firea lui supus, dar impunerea respectării acestei norme europene, fără a oferi soluţii alternative, îi dă din nou prilejul să constate că distanţa dintre el şi autorităţile române e mai mare decât cea dintre el şi Uniunea Europeană.

Nu vreau să mă refer acum la beneficiile asomării înainte de tăiere, îi las pe specialiştii în domeniu să facă acest lucru, dar vreau să subliniez faptul că noi, românii, nu ştim să facem legi pe înţelesul tuturor, pe care să le putem implementa.

Dacă autorităţile române ar fi prezentat asomarea ca pe o alternativă care este benefică atât pentru om, cât şi pentru animal sau, dacă cei care au negociat implementarea normelor europene în domeniu nu ar fi fost rupţi de realitate, probabil că astăzi ne-am fi aflat într-o cu totul altă situaţie.

Aşa, avem autorităţi pe de o parte aproape inflexibile la aplicarea unor legi, transformate, vor nu vor, în instrumente de represiune, iar pe de altă parte avem nişte ţărani slab informaţi şi obligaţi să se supună unor norme desprinse parcă dintr-un roman SF.

E timpul, domnilor, să ne schimbăm atitudinea faţă de cel care trebuie să respecte legea, să fim constructivi în ceea ce facem, şi nu să distrugem şi ultimul lucru care i-a rămas omului simplu: speranţa de a trăi bine.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 6, 16-31 MARTIE 2008

Vizualizari: 3353֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI