Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Bolile parazitare la păsări şi importanţa cunoaşterii lor (V)

Din grupul Protozoozelor prezentăm în continuare:

1.3. EIMERIOZELE (coccidiozele) sunt boli date de mai multe specii ale genului Eimeria, care afectează mamiferele, păsările şi peştii, evoluând cu forme clinice grave la tineret şi subclinic, inaparent la adulte. Sunt frecvente la galinacee, mai ales la puii de carne, apoi la curcă, bibilică, fazan, păun, gâscă, raţă, porumbei şi alte păsări. Eimeriile manifestă o strictă specificitate faţă de gazde, localizându-se de preferinţă în anumite segmente ale intestinului, cu gravitatea cea mai mare la nivel cecal.

În ciclul vital al coccidiilor din genul Eimeria se cunosc două faze: cea vegetativă, când are loc înmulţirea asexuată, în mai multe stadii şi se petrece în celulele epiteliului intestinal distrugându-l, precum şi faza sexuată, din care rezultă oochistul ce va fi eliminat în mediul exterior odată cu fecalele.

Aici oochistul devine matur cu capacitate de infestare, după un anumit număr de ore, în funcţie de temperatură şi umiditate. Contaminarea are loc pe cale orală, prin ingerarea oochiştilor odată cu apă şi furajele.

Păsările bolnave şi cele care au trecut prin boală sunt purtătoare şi elimină oochiştii care se menţin în adăposturile neigienizate timp îndelungat. Menţinerea şi transmiterea bolii sunt favorizate de anumiţi vectori, cum sunt şoarecii, şobolanii şi câinii. Umezeala şi curenţii de aer rece contribuie direct la apariţia şi menţinerea coccidiozei.

Clinic, în forma acută a bolii, caracteristică puilor de găină de 10-25 zile, apare diareea albă, care devine sangvinolentă, iar ca o consecinţă puii slăbesc rapid, stau abătuţi, au penele zburlite; mortalitatea poate ajunge până la 60-70%.

În forma subacută, mai frecventă la tineretul de 45-60 de zile, semnele clinice sunt mai şterse, cu evoluţie benignă de 3-4 săptămâni şi cu mortalităţi de 20-25% din efectiv.

Forma cronică se întâlneşte la păsările care au depăşit vârsta de 3 luni, cu semne clinice aproape nesesizabile, dar păsările rămân slabe datorită malabsorbţiei intestinale, determinată de leziunile provocate de parazit. Caracterul leziunilor este dependent de forma clinică, localizarea şi tipul coccidiilor. La cadavrele de galinacee, în formă acută se constată hemoragii în cecumuri (tiflita hemoragică), în intestine, infiltraţie gelatinoasă în ţesutul conjunctiv şi musculatură. În formă subacută, leziunile sunt mai discrete, apărând emacierea maselor musculare şi devierea carenei sternale.

Diagnosticul bolii se stabileşte clinic şi anatomopatologic şi se confirmă prin analize de laborator.

Profilaxia se realizează prin metode de dezinfecţie severă, asigurarea unui microclimat corespunzător, fără umezeală şi curenţi de aer, o alimentaţie echilibrată completată cu vitamine ca VITAMINA AD3E, COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL şi VITA B COMPLEX, BIOVIT PLUS (comprimate), precum şi deratizări cu momeli rodenticide ca BRODITOP, RATIKILL D, RATITOX F şi RODEXIT B.

Se recomandă, de asemenea, ca tineretul aviar să nu coabiteze cu găinile adulte, purtătoare de coccidii. Protejarea puilor faţă de Eimerioza se face şi prin vaccinare cu vaccinuri anticoccidiene.

Tratamentul se realizează cu substanţe anticoccidiene ca AMPROLIUM 20%, SULFACOCCIROM comprimate şi soluţie buvabilă asociată cu VITAMINA K3, GALIPROTECT C, iar pentru păsările de companie şi ornament şi cu OXIFURAN şi ENTEROGUARD comprimate. Terapia medicamentoasă trebuie completată cu o terapie simptomatică cu rehidratante ca PERFUZOLUL şi vitamine.

Dr. Viorica Chiurciu, doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 6, 16-31 MARTIE 2008

Vizualizari: 14242֩ Comentarii

 
֠ 1.     Georgiana -- (3-March-2012 )
Buna ziua, am o nimfa,de ceva timp stranuta si a slabit,dar mananca normal.. am fost la o farmacie veterinara si mi-a recomandat oxifuran. este bun?multumesc frumos

֠ 2.     giugiuca -- (3-July-2012 )
georgi,scuze mam ambalat si am uitat,era mai bun oxitetra ciclina,sau sinonim

֠ 3.     giugiuca -- (3-July-2012 )
sinteti anormali omul iti cere un sfat,iar voi il trimiteti sa cumpere reviste,la fel ca toti din guvern

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI