Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Preţul pâinii „dospeşte“ haotic

Îndrumaţi sau nu, brutarii pun în pâine atât de multă „maia“ încât aluatul dă pe „dinafara“ economiei de piaţă.

Nu este posibil, domnilor „panificatori“, să faceţi din pâine un aliment „raţionalizat“, adică aproape prohibit unei mase mari de oameni! Asta într-o ţară în care, până în 2007, cu mici excepţii, grânele naţionale erau cumpărate la cel mai mic preţ din Europa.
Care a fost şi care este baza de fundamentare a preţului la pâine?

După ce o vreme producătorii s-au confruntat cu o supraproducţie, iată că reprezentanţii oficiali ai panificatorilor de grâu se translatează, din păpuşoiul în care erau ascunşi, direct pe sticlele unor ecrane tv, care le găzduieşte inepţiile cu o uşurinţă condamnabilă. Adică fără măcar o întrebare rudimentară asupra motivaţiilor care-i determină să facă din pâinea noastră cea de toate zilele un aliment de lux.

Ceea ce nu au reuşit acei activişti care ne cartelau cândva pâinea înfăptuiesc astăzi engrosiştii, brutarii, morarii şi comercianţii. Izbânda lor poartă în ea un iz de nemernicie. Fără abuz administrativ sau politic, ei reuşesc să desăvârşească obiectivul fundamental al politicienilor de tristă amintire, precum şi al nutriţioniştilor moderni, care reproşează românilor că mănâncă prea multă pâine.

Adevărul este că, până cu 2-3 ani în urmă, eram într-adevăr cei mai mari „mâncăi“ de pâine din Europa. Analizând însă lucrurile, nu din punctul de vedere al statisticii oficiale, ci al pieţei reale, se pare că am coborât vertiginos la nivelul consumului de grâne al ţărilor dezvoltate. Dacă până mai ieri pâinea deţinea, din punct de vedere cantitativ, elementul de „greutate“ în coşul de consum al românilor, astăzi acest raport este distorsionat în mod dramatic.

Potrivit cifrelor vehiculate de cei care gestionează politica pâinii în România, consumul oficial pe cap de locuitor ar fi undeva la jumătatea celui de pe vremea comuniştilor.

Dincolo de observaţiile pe seama acestor rapoarte, fundamental rămâne faptul că, într-o ţară în care sărăcia cuprinde aproximativ 60% din populaţie, oamenii de rând „tranşează“ clasica franzelă în 20 de felii în loc de 10, ca până acum.

Motivaţiile acestei stări de lucruri nu ţin neapărat de îndemnul nutriţioniştilor de a reduce „raţia“ de pâine, cât de adevărul că din pâine se pot înfrupta pe săturate tot mai puţini români.

Într-o intervenţie pe sticlă, demnă de o cauză mai bună, zilele trecute, cel mai de seamă reprezentant al brutarilor ne avertiza că până la Sfintele Paşti pâinea se va mai scumpi cu 25%. De ce? Pentru că rezervele interne s-au epuizat, iar preţul grâului din import creşte, dacă nu de la o zi la alta, sigur de la o săptămână la alta.

Ciudată explicaţie!

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 6, 16-31 MARTIE 2008

Vizualizari: 1155֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI