Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Legume şi verdeţuri rare

Spanacul de Noua Zeelandă.
Este o plantă la fel de valoroasă ca spanacul indigen, însă spre deosebire de acesta are calitatea de-a putea fi cultivat şi în lunile cele mai călduroase, când spanacul obişnuit iese practic de pe piaţă.

Având o mare sensibilitate la temperaturile joase, însămânţarea trebuie să se facă în intervalul 15 aprilie–15 mai. În zonele răcoroase, spanacul nu dă rezultate bune. Se recomandată ca semănatul să se facă în rânduri echidistante, de 1 metru. Adâncimea de însămânţare este de 2,5-3 cm.

Varza creaţă.
Este o legumă care se cultivă pentru căpăţâna sa ce poate fi consumată crudă, în loc de salată. Este pe cât de gustoasă, pe atât de hrănitoare. Varza creaţă se cultivă prin răsad şi, chiar dacă este scumpă, este bine să fie cumpărată de la firmele care prezintă o mare credibilitate. Plantarea în câmp a răsadului poate începe în a doua jumătate a lunii aprilie.

Broccoli.
Din păcate, în România, această plantă este prezentă mai ales în câmpurile experimentale ale staţiunilor de cercetări. În condiţiile ţării noastre se cultivă în principal prin răsad. Există însă unele soiuri româneşti, foarte timpurii, ce pot fi cultivate şi prin semănare direct în câmp, primăvara devreme, la sfârşitul lunii martie.

Bobul.
Dintr-o cultură străveche şi foarte răspândită, a devenit pe nedrept o plantă rară. Se cultivă pentru păstăile sale verzi foarte gustoase şi seminţele care au o valoare alimentară ridicată. Frunzele se pot consuma ca salate, fiind deosebit de gustoase.

Bobul are o rezistenţă foarte mare la temperaturi scăzute (-4°C), iar seminţele încolţesc chiar la 2-3 grade. Datorită acestor însuşiri biologice, semănatul se face primăvara devreme, când în sol, la adâncimea de însămânţare, se realizează 4-5°C.

Bamele.
Se cultivă pentru fructele lor tinere, deosebit de hrănitoare. Fiind pretenţioase la căldură, ele se cultivă mai ales în zonele din sudul ţării: seminţele germinează la 15°C, iar temperatura optimă pentru vegetaţia plantei este în jur de 30°C.

Perioada de însămânţare corespunde cu a doua jumătate a lunii mai. În grădini, semănatul se face în cuiburi la distanţa de 75 cm. Este bine să se folosească seminţe cu o vechime de doi ani. Deoarece bamele răsar în 12-15 zile se recomandă să se folosească în amestec cu seminţe de ridichi sau salată, ca plante indicator. (I.P.)

Recomandări agrotehnice:

• Dacă nu aţi reuşit să săpaţi terenul în toamnă cu hârleţul, puteţi să o faceţi acum, fărâmiţându-l în brazde mici, care urmează a fi prelucrate cu săpăliga şi grebla.

• La fertilizare puteţi folosi pe rând şi straturi de mraniţă, dar cele mai recomandate sunt îngrăşămintele complexe, care în condiţii normale de umiditate pot suplini handicapul neaplicării acestora în toamnă.

• Pentru a asigura o anume uniformitate a culturilor, este indicat ca seminţele mici să fie amestecate cu nisip sau humă nisipoasă.

• Sub niciun motiv, nu vă lăsaţi atraşi de preţul mai mic al seminţelor vândute la tarabă, în majoritatea cazurilor acestea reprezentând reziduuri recuperate de la „gropile de gunoi“ ale fabricilor de conserve. Cei drept, seminţele adevărate sunt scumpe dar, vorba aceea: „Dai un ban, dar ai recoltă bună şi sănătoasă“.

(I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 6, 16-31 MARTIE 2008

Vizualizari: 1654֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI