Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Izvoarele, comuna care bate la porţile „Euro-Montanei“

Comuna prahoveană Izvoarele, aşezată pe malul Teleajenului, a împlinit 490 ani de existenţă. Hrisovul domnitorului Neagoe Basarab din 10 iulie 1517 întărea moşnenilor din Stăneşti şi Drajna stăpânirea pământurilor şi a munţilor din preajma acestor sate.

56 de ani mai târziu, Alexandru Voievod semna Ocolniţa moşnenilor din Izvorani, ceea ce echivalează cu atestarea documentară a comunei.

O primăriţă mai destoinică decât primarii

Astăzi, în satele componente: Izvoarele, Homorâciu, Schiuleşti, Malu Vânăt şi Cerneşti vieţuiesc peste 7.000 de locuitori, care se mândresc cu cele 36 de izvoare existente în comună.

După ce a fost aleasă primăriţă, învingând competitorii bărbaţi, Margareta Dinulescu, de meserie contabil, a ţinut să facă Izvoarele prahovene vestite în rândul localităţilor civilizate.

Mai întâi a refăcut sediul Consiliului local prin dotări sanitare, birouri noi, calculatoare şi încălzire centrală. Apoi a asfaltat Strada Gării, lucrare în care a investit aproape 120.000 de euro. A schimbat aspectul şcolilor din Izoarele, Homorâciu, Malu Vânăt, Schiuleşti şi Cerneşti precum şi a grădiniţelor din aceste localităţi. Pentru ca tinerii să aibă unde să-şi petreacă timpul liber, a reparat şi înfrumuseţat saloanele de dans din Homorâciu şi Izvoarele.

Sunt lucruri aparent simple, dar pline de semnificaţii în care s-au făcut investiţi importante. Numai reabilitarea şcolii generale „Traian Săvulescu“ din Izvoarele a însemnat cheltuirea a peste 871 mii de lei. Pentru grădiniţa din aceeaşi localitate s-au cheltuit 465 mii de lei, iar pentru şcoala din Schiuleşti peste 700 mii de lei.

Există chiar parcare supraetajată

Dar, aşa cum spunea inimoasa primăriţă, multe obiecte s-au înfăptuit prin eforturile celor care primesc ajutoare, conform Legii nr. 416. Astfel, s-a ridicat o parcare supraetajată în drum spre Mănăstirea Crasna.

Situat nu departe de Staţiunea Slănic, satul Schiuleşti este permanent în atenţia primăriţei. Nu întâmplător s-au plantat aici, prin munca sătenilor, 500 de salcâmi şi s-a refăcut o pădure cu 10.000 de molizi.

Pentru conservarea tradiţiilor locale s-au înfiinţat formaţii folclorice, printre care echipa de dansuri populare şi ansamblul Izvoraşul. S-a deschis un muzeu etnografic. Toate acestea sunt valorificate an de an cu prilejul „Zilei satului“, fiind sărbătorite rând pe rând localităţile comunei.

Dincolo de satisfacţia profesională

Stai şi te minunezi ce poate să facă o minte şi o mână de femeie! La cei 57 de ani ai săi, pe care nu-i arată, Margareta Dinulescu se dovedeşte a fi un manager în stare să „bată“ mulţi primari la capitolele iniţiativă şi perseverenţă. Toate acestea în pofida faptului că viaţa nu i-a fost deloc uşoară, rămânând de două ori văduvă.

Ca orice mamă se mândreşte cu cei trei copii ai săi. Fiica cea mare este profesoară de psihologie la Universitatea Bucureşti, iar fiul mijlociu inginer constructor. Mezina nu este alta decât actriţa Maria Dinulescu, protagonista rolului Sidonia din telenovela „Totuşi iubirea“, dar şi a principalului rol feminin din filmul regretatului regizor Cristian Nemescu „California Dreamin“.

Este un motiv de fală pentru o asemenea femeie care a reuşit în scurt timp să-şi ridice comuna sa de munte în rândul Europei şi a lumii civilizate!

Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 6, 16-31 MARTIE 2008

Vizualizari: 1477



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI