Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care au făcut istorie

În acest număr, Vasile Brezeanu

Vasile Brezeanu s-a născut în 1917, iar împreună cu Gh. Nicoleanu este recunoscut drept fondator al ştiinţei viticole româneşti.

Pentru început, munca sa a fost îndreptată spre activitatea de refacere a viilor distruse de filoxeră. În această acţiune a contribuit la înfiinţarea pepinierelor de stat, la organizarea importului de viţe americane, a viţelor hibride din Franţa, Italia, Spania.

Pe lângă activitatea sa de specialist la Ministerul Agriculturii, V. Brezeanu a avut preocupări intense pentru întocmirea unor lucrări de specialitate. Între scrierile sale de mare însemnătate se detaşează lucrarea Tratat de viticultură.

Oprindu-se asupra acestei lucrări, cunoscutul profesor Gherasim Constantinescu spunea: „Tratatul de viticultură cu figuri în text, scris de V. Brezeanu, marchează un adevărat salt în literatura viticolă românescă. Este prima lucrare viticolă sub formă de tratat, scrisă la un nivel ştiinţific ridicat.“

V. Brezeanu a fost unul dintre cei mai activi agronomi în viaţa ştiinţifică şi publicistică de breaslă, între anii 1890-1917. Încă în anul 1896 a înfiinţat „Revista viticolă, horticolă şi agricolă“. În afara muncii depuse la minister, apoi ca profesor, V. Brezeanu a publicat această revistă aproape exclusiv prin eforturi proprii. La începutul războiului din 1916 aceasta a fuzionat cu revista „Viticultura“, iar directorul ei a plecat pe front.

Prin dispariţia sa prematură în1917, în războiul de întregire a ţării, ştiinţa viticolă românească a suferit o grea pierdere.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 6, 16-31 MARTIE 2008

Vizualizari: 882֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI