Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Început de primăvară agricolă

Când şi cum pregătim patul germinativ

La pregătirea patului germinativ se urmăresc, în mod deosebit: evitarea pierderii apei din sol, tasarea solului, precum şi mobilizarea acestuia doar până la adâncimea de semănat.

Patul germinativ se pregăteşte în preziua sau chiar în ziua semănatului, pentru a distruge buruienile existente şi a evita astfel îmburuienarea parcelei înainte de răsărirea plantelor de cultură. Când se intră în parcelă, terenul trebuie să fie zvântat.

La pregătirea patului germinativ se are în vedere starea terenului, epoca de semănat şi cerinţele seminţei.

Nu se recomandă pregătirea patului germinativ primăvara cu grapa cu discuri deoarece:

• au loc pierderi mari de apă din sol prin evaporare (12,8 până la 29 mm, faţă de numai 6,2 în cazul folosirii grapei cu colţi reglabili sau combinatorul);
• se tasează puternic solul;
• nu se poate realiza un pat germinativ corespunzător.

Culturile din prima urgenţă

I. Pentru culturile din urgenţa I se vor folosi numai parcelele care au fost arate din toamnă şi au intrat în iarnă bine mărunţite şi nivelate. Pe aceste suprafeţe, în cazul când terenul nu a fost tasat de precipitaţii, pregătirea se poate efectua numai printr-o trecere cu grapa cu colţi reglabili. Aceasta deoarece, în terenul afânat, brăzdarele semănătorii pot pătrunde în sol până la adâncimea necesară încorporării seminţei.

În situaţia când terenul este mai tasat, pregătirea se va efectua printr-o trecere cu combinatorul, care va lucra până la adâncimea de semănat. Deplasarea combinatorului în lucru se va face perpendicular sau oblic faţă de direcţia de semănat.

Evitaţi utilajele grele

II. Pentru culturile însămânţate mai târziu, în cazul când terenul nu a fost bine mărunţit şi nivelat din toamnă sau cel târziu în ferestrele iernii, la desprimăvărare se va efectua o lucrare cu grapa cu colţi reglabili prevăzută cu bare nivelatoare, iar în preziua semănatului se execută pregătirea cu combinatorul.

Se consideră că totul este pregătit în condiţii optime atunci când solul este afânat numai până la adâncimea de încorporare a seminţei.

Sămânţa trebuie să fie încorporată într-un substrat „aşezat“ la care apa ajunge prin ascensiune capilară, iar deasupra solul să fie afânat pentru a permite pătrunderea aerului şi a căldurii, dar să împiedice pierderea apei.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2008

Vizualizari: 1038֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI