Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Bolile parazitare la păsări şi importanţa cunoaşterii lor (IV)

Clinic, boala se manifestă acut şi cronic.

Forma acută - boala debutează prin abatere, lipsa poftei de mâncare, zburlirea penelor, aripile sunt lăsate; apare diareea cu fecale galbene ca sulful, urmată de deshidratarea şi slăbirea exagerată şi hipotermie.

La găină, creasta şi bărbiţele devin cenuşii-albăstrii. La curcan, carunculii (mărgelele) capătă aceeaşi culoare, de unde şi denumirea de „boala capului negru“. Mortalitatea este ridicată la peste 50% din efectiv. Uneori apare fenomenul de canibalism deoarece diareea de culoare galben-sulf atrage celelalte păsări care vin şi ciugulesc chiar în momentul defecării, rănind astfel pasărea bolnavă.

Forma cronică - evoluează la tineretul aviar în vârstă de peste 4-5 luni şi se manifestă prin abatere, diaree, iar la unele păsări apar pareze sau paralizii ale aripilor şi picioarelor, slăbire şi mortalitate în procent mai mic.

Din grupul Protozoozelor prezentăm în continuare:

1.2 HISTOMONOZA, numită şi boala capului negru, tiflohepatita sau enterohepatita este o parazitoză produsă de un protozoar flagelat - Histomonas meleagridis - care afectează tubul digestiv şi glandele anexe, în special la puii de curcă şi găină, mai rar la cei de fazan, boboci de gâscă şi alte specii de păsări (păun, barză, potârniche etc.). La păsările adulte boala evoluează asimptomatic.

Apariţia histomonozei este legată de vârstă, cei mai receptivi fiind puii de curcă şi găină în jurul vârstei de 2-3 luni. Aceasta este considerată o boală infecţioasă deoarece poate cuprinde efective mari de păsări cu îmbolnăviri şi mortalităţi de până la 70-80% din efectiv şi mai ales ca urmare a rapidităţii difuzării ei.

Contaminarea puilor se realizează pe cale orală prin ingerarea odată cu apa şi hrana a fecalelor care conţin elemente închistate sau flagelate de Histomonas, precum şi prin consumarea râmelor infestate cu ouăle parazitului. O altă sursă de contaminare o constituie şi găinile adulte care răspândesc prin fecale ouăle unui vierme numit Heterakis gallinae, acestea constituind principalul rezervor de contaminare cu histomone. Prezenţa histomonozei la puii de curcă este strâns legată de coabitarea găinilor şi a puilor în acelaşi padoc.

Leziunile interesează intestinul şi cecumurile care au pereţii îngroşaţi cu depozite de culoare galben-cenuşie sub care sunt ulcere cu contur neregulat. Conţinutul intestinal şi cecal este lichid, negru-verzui sau roşu negricios.

Ficatul prezintă zone de necroză evidente, de culoare alb-gălbuie, de unde şi denumirea de enterohepatită. Boala poate fi confundată cu holera, colibaciloza sau trichmonoza, cu care poate evolua asociat. Diferenţierea de aceste boli se face prin examen de laborator.

Profilaxia bolii constă în igiena adăposturilor atât prin dezinfecţii curente cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT, cât şi prin deparazitarea acestora cu ROMPARASECT şi ROMPARASECT FORTE. Se recomandă ca păsările să beneficieze de o hrană echilibrată, completată cu vitamine ca VITAMINA AD3E, COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL şi VITA B COMPLEX, BIOVIT PLUS (comprimate). În acelaşi timp, se recomandă deparazitarea internă a păsărilor pentru heterakidoza cu ROMBENDAZOL F. Trebuie evitată creşterea puilor de curcă în aceleaşi adăposturi cu găinile şi puii de găină.

Tratamentul se face individual sau la întregul efectiv de păsări prin administrarea de chimioterapice cu spectru larg.

Dr. Viorica Chiurciu,  doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2008

Vizualizari: 163094֩ Comentarii

 
֠ 41.     Ani -- (13-September-2010 )
As vrea sa intreb :le raspunde cineva la intrebari la oamenii acestia.Unii sunt disperati....Macar avertizati ,ca sa nu mai astepte degeaba. Pentru raspunsuri va sugerez :forumul Softpedia.Mai jos au o sectiune speciala pt.animale.Un domn dr. raspunde in ac. zi.Eu am primit sfaturi utile.

֠ 42.     nane -- (6-June-2011 )
am 20 de curcani cam de 2 luni si au inceput sa se ciupeasca intre ei .Ce-i de facut?

֠ 43.     natalia -- (1-July-2011 )
pai curcani se ciupesc intre ei atunci cand nu au suficient spatiu..

֠ 44.     octavian -- (2-July-2011 )
Este adevarat se ciugulesc daca nu au spstiu suficient, dar si din alte motive. Au paraziti interni sau externi care le maninca calciul din organism.Pentru aceasta recomand deparazitare interna-produse pe baza de flubendazona-si externa-sunt mai multe prafuri pentru aceasta.Obligatoriu si cotetul cu solutii adecvate.Penrtu curcani CALCIU in furaje si AD3E in apa de baut.

֠ 45.     vyku -- (6-July-2011 )
am cumparat pui de curca si am observat ca la 2 li s-a umflat capul si sus spre cioc ce ma sfatuiti sa fac

֠ 46.     Constanta -- (12-July-2011 )
buna ziua. am cumparat pui de curca si de cateva zile nu mai mananca si au diaree. ce trebuie sa le dau? va rog raspundeti-mi urgent unul mi-a si murit

֠ 47.     geta -- (22-July-2011 )
pui de curc le curg ochii si sunt umflati si nici nu mai mananca

֠ 48.     angela -- (22-August-2011 )
am doi curcani care nu mai pot merge , ii dor piciorele si au febra , ce tratament le pot da

֠ 49.     BOGDAN -- (17-November-2011 )
AS DORI SA MA APUC DE CRESCUT PREPELITE DE OUA SI CARNE. AS PUTEA PRIMI NISTE SFATURI?

֠ 50.     corina -- (6-May-2012 )
Buna ziua. Am niste pui de curca care li s-au deformat articulatiile de la picioare. Ce se mai poate face si cum se numeste boala.

֠ 51.     mitunicoleta -- (11-June-2012 )
buna ziua am si eu 32 pui de curca ,au 11 zile si casca din cioc parca ar fi inecati cu ceva,va rog sa-mi dati un sfat!

֠ 52.     gaby -- (8-June-2012 )
as dori sa stiu cu ce sa tratez curcani ca a inceput sa se umfle capul si ochii pana la cioc si cred ca au si temperatura astept raspuns va multumesc

֠ 53.     costin iuliana -- (31-May-2012 )
Am 10 pui de curca au 3 saptamani si acum au diaree ma puteti sfatui ce sa le dau mersi mult

֠ 54.     Geani -- (31-May-2012 )
am avut un curcan alb de carne care a paralizat la maturitate!ce boala a avut!@acum de curand am avut un pui de curcan de carne alb care tot asa nu mai putea sa se mai ridice se tara unpic cu aripile se chinuia groasznic intr-o zi l-am taiat ca nu mai suportam cum se chinuia bietul de el!imi putei spune de ce paralizeaza si ce boala a avut!???

֠ 55.     margareta -- (1-August-2012 )
am administrat ca chimioterapic enteroguard, dar eficacitatea este f. scazuta . as dori sa-mi recomande si mie cineva de specialitate un alt produs mai eficient in histomonoza curcilor.se mai fabrica dimetridazol sau un alt produs pe baza de dimetridazol?

֠ 56.     mirabela -- (15-June-2013 )
Am cumparat acum vreo luna 8 pui de curca...toti sunt vioi, mai putin una, cum au spus multi sta ghemuita, cu penele lasate, nu mananca si pare sa aiba un soi de idaree. La ceilalti am mai remarcat ca isi mananca din pene si se bat foarte des, momentan pentru cat de mari sunt au spatiu suficient. Snt disperata ce sa le dau!?

֠ 57.     dumitru -- (27-May-2015 )
am patit si eu acelasi necaz cu curcanii de carne diaree galbena lasa aripile jos si abia se tara mai mult pe aripi am primit un sfat sa folosesc METRONIDAZOL 250MG din farmacia umana 1 pastila pe zi la 5kg greutate corporala curcan timp de 5 zile si vad ca deocamdata este bine si nici nu este scump 7 lei cutia de 20 pastile

֠ 58.     maria -- (6-June-2015 )
mi-a murit o gaina si avea ficatul negru si rupt.Care este cauza

֠ 59.     mariana cosac -- (14-July-2015 )
am curcani de 3 lui si li se unfla capu ce au si ce pot sa fac

֠ 60.     aurel -- (8-August-2015 )
am 8 pui de bibilica si la unul am remarcat ca lasa aripile jos si tot sta asa bleg si inchite ochi de mancat mananca putin bea foarte multa apa.ce ar putea avea astept sfaturi.

֠ 61.     ticusan -- (21-January-2016 )
buna ziua,astau la curte si am gaini,saptamana asta am gasit o gaina moarta fara sa stiu ce are, sotul le-a taiat pe celelalte.Daca au fost si astea infestate cu boala gainii moarte se mai pot gati cele taiate?

֠ 62.     andreea -- (30-March-2016 )
Buna ziua.Am 3 pauni adulti(3ani),de cateva zile un mascul nu prea mai mananca orice,si sta cu aripile lasate.nu au fost vaccinati niciodata.m-ati putea sfatui ce trebuie sa fac ,sau ce problema ar putea avea?multumesc.

֠ 63.     ciobotaru cornelia -- (3-May-2016 )
Am pui de curca cumparati de la agroland au ca 3 luni si cam3-4 kg si mor pe capete ce ma fac caci nu apuc s-ai tai ca mor noapte!!!!! Va rog sa-mi raspundeti !!!!

֠ 64.     Alex -- (15-May-2016 )
Buna ziua de curand am cumparat niste boboci de gasca au in jur de doua saptamani le ofer conditii bune spatiu caldura si multa verdeata insa din pacate isi smulg puful unul altuia de pe spate adica se cam mananca intre ei ce asi putea face ?

֠ 65.     traian -- (13-June-2016 )
Am 31 curcani, dintr-o data am observat ca li se umfla capul pana la cioc, ce pot sa le fac?

֠ 66.     elisabeta bodogan -- (20-June-2016 )
am 10 pui de curca albi de 14 zile le curge o secretie incolora pe nari ce sa le dau

֠ 67.     Adriana -- (26-June-2016 )
Ce culoare are ficatul la curcan? Am tăiat un curcan si are culoarea maro spre verde cu puncte de grăsime prin el.Se poate consuma?

֠ 68.     Irma -- (18-December-2016 )
Va salut, Va rog, sa ma lamuriti. Am cumparat doi curcani si o curca de la o ferma si am constatat la transarea carnii ca unul din curcani de 17 kg de rasa alba pe o parte a sternului pe partea exteriora avea o gaura si in piept in saculet cu o masa cremoasa adunata galben cenusiu foarte cu unmiros foarte urat, de putred. Va rog sa-mi radpundeti pe cat de repede posibil, nu stiu daca toata carne poate fi contaminata si deaseamenea si cealalta pasare care a fost crescuta in acelasi loc. Va multumesc anticipat. Astept cu nerabdare un raspuns.

֠ 69.     marian -- (23-June-2018 )
am niste gaini mari ,pui din primavara ,pestriti sant cat gainile,dar au ceva, o boala cred,de vreo 3 zile gasesc cate unul cre mananca dar nu ridica capul de pe pamant ,zici ca are gatul rupt,nu are organe bonlave an el nici gatul rupt,,,,nu am vazut niciodata asa ceva?,cresc gaini de cand ma stiu dar asa nu am patit

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI