Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Petrosu, un „brand“ consacrat

Pentru „breasla“ legumicultorilor, Petrosu este neîndoielnic un nume cu rezonanţă. Absolvent de Horticultură, Mihai Petrosu a demarat propria afacere în urmă cu 13 ani, la mai bine un deceniu de la repartiţia ce-l „ţintuise“ în decorul selenar al Bărăganului.

„Am venit la Brăila prin repartiţie guvernamentală. Marea şansă a fost că am nimerit la staţiunea de cercetări legumicole. Acolo am învăţat, practic, meserie. E adevărat nu în cercetare, ci în producţie, preluând o fermă specializată în producerea de seminţe de legume“, a precizat proprietarul şi administratorul fermei Petrosu SA.

Înfiinţată pe scheletul unei foste unităţi horticole, ferma Petrosu a inclus iniţial o suprafaţă arendată de 90 ha, pentru ca acum exploataţia să fie dimensionată la 450 ha, 100 proprietate personală şi 350 ha în arendă sau în asociere în participaţiune. „La început n-aveam nimic, decât experienţă. De altfel, acesta a fost, în opinia mea, factorul determinant în reuşita afacerii. Practic, am crescut de la an la an, alegând să reinvestesc profitul“, s-a confesat Mihai Petrosu.

An bogat, an sărac

Ca orice mare producător, Petrosu are deja proprii clienţi, printre aceştia numărându-se şi cei din segmentul retail. „Deja noi avem clienţii noştri şi încercăm să nu avem pierderi mari. La noi nu e ca în străinătate unde ai nişte contracte, ai 3-4 culturi de care te ocupi foarte bine, le dezvolţi, faci rotaţia între ele şi ştii sigur că toată producţia e valorificabilă la un preţ anterior determinat“, a completat Petrosu.

În 2007, horticultorul brăilean a mers pe o structură a culturilor ce a inclus „mazăre de grădină, tomate şi ardeiuri foarte multe“. Ecuaţia a fost însă cuantificată într-un profit modest din cauza condiţiilor meteorologice total improprii culturilor sale. „Dacă anul 2000 a fost cel mai profitabil, 2007 s-a situat la celălalt pol. Căldura excesivă coroborată cu grindina ne-au adus o situaţie destul de delicată. Au fost temperaturi extrem de ridicate mai ales în perioada de înflorire şi fructificare. Cele 450 ha ale noastre au fost distruse. Am mai realizat cam 25% din producţie.“

Pe urmele tatălui

În pofida modestei recolte de anul trecut, Mihai Petrosu este optimist. Crede cu tărie în succesul afacerii de familie pe care a demarat-o în 1995, mai ales că cei doi fii ai săi îi calcă pe urme.

„Cei doi băieţi ai mei îmi urmează destinul. Încet şi sigur o să trec în plan secund, dar nu imediat. Întâi trebuie să ştie ce se întâmplă în domeniul acesta. Cel mare, Valentin, a terminat Facultatea de Horticultură şi deja ştie ce are de făcut. Vlad, al doilea fiu al meu, este încă student la aceeaşi facultate.“

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2008

Vizualizari: 2114֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI