Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Recomandări pentru micii grădinari

Dacă doriţi să aveţi verdeţuri sau unele legume mai timpurii cu două sau chiar trei săptămâni, atunci folosiţi fiecare oră în care terenul arat sau săpat în toamnă este dezgheţat şi poate fi lucrat. Apelând la uneltele clasice, încercaţi şi afânaţi, mai ales în zonele expuse la soare, câteva straturi de pământ pe care le puteţi semăna imediat. Oricum, în cazul unor legume, rezistente la ger şi chiar la îngheţ, riscul este minim. Care sunt aceste legume?

Morcovul şi pătrunjelul. Seminţele de morcov şi pătrunjel au capacitatea de a germina la temperaturi scăzute, în timp ce plantele tinere pot suporta până la –4°C. Atenţie la adâncimea de semănat, care nu trebuie să depăşească 3 cm!

Ridichiile. Seminţele încolţesc la 2°C, iar plantele tinere suportă uşor –4°C. Important este ca seminţele să fie încorporate în pământ la o adâncime de 2 cm. În cazul acestei culturi este indicat să se facă semănături repetate, de 3-4 ori, la intervale de 10-12 zile.

Ceapa. Grădinarii mici continuă să apeleze la arpagic. Având o rezistenţă mare la temperaturi scăzute, el poate fi încorporat în sol în aceste zile, absolut fără niciun risc. Adâncimea de plantare nu trebuie să depăşească 4 cm. Distanţa între rânduri este de 25 cm, iar pe rând 8-10 cm. În general, arpagicul se plantează astfel încât vârful lui să rămână la nivelul solului.
Usturoiul. În zonele din sudul ţării se poate planta începând cu luna martie, dar nu este prea târziu nici în aprilie.

Atenţie foarte mare la calitatea bulbilor, care trebuie să aibă, în medie, 15 gr. Distanţa între rânduri este de 35 cm, iar pe rând 6-8 cm. Adâncimea de plantare, 2-4 cm.

Salata. Semănatul primăvara timpuriu şi la intervale de 10-12 zile oferă producţii până vara târziu. Sămânţa fiind măruntă şi uşoară, este bine să fie amestecată cu mraniţă. Adâncimea de semănat nu trebuie să depăşească 2 cm, iar straturile să fie tăvălugite uşor.

Spanacul. În mod normal, această plantă ar trebui cultivată în fiecare gospodărie. Dacă se seamănă acum, se poate recolta în luna mai. Adâncimea de semănat este 2-3 cm şi este bine să fie semănat în benzi de 6 rânduri, cu distanţe de 20 cm între ele.

Mazărea. În zonele sudice şi vestice ale ţării ea se poate semăna în mustul zăpezii, adică chiar în aceste zile. Adâncimea de semănat este de 3-5 cm. Totuşi, specialiştii recomandă să nu se exagereze cu însămânţarea foarte devreme. O eşalonare raţională a perioadei de însămânţări poate fi realizată în cel puţin trei etape. Cel puţin în prima etapă este bine ca semănatul să se facă mai rar, cu 8 până la 10 boabe în cuib.

(I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2008

Vizualizari: 2423



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI