Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care au făcut istorie - În acest număr, Nicolae Cornăţeanu

Fondatorul economiei agrare s-a născut la 22 februarie 1899, în Călăraşi, judeţul Ialomiţa. A absolvit Şcoala Superioară de Agricultură de la Herăstrău în anul 1923, obţinând imediat o bursă de studii la cunoscuta şcoală austriacă Hochschule fur Bodenculture, unde a primit titlul de doctor în ştiinţe agricole, în anul 1926.

Lucrarea sa „Importanţa şi rentabilitatea creşterii vitelor în România după reforma agrară“ a fost întocmită pe baza unor cercetări concrete în ţară, aducând orientări economice originale în domeniul abordat.

La scurt timp după numirea în învăţământul agricol superior în calitate de conferenţiar de economie rurală, a primit o bursă de studii pentru specializare în economie agrară la Politehnica din Zürich şi apoi la Uniunea Plugarilor Elveţieni din Brugg. Specializarea sa în Elveţia l-a consacrat definitiv în domeniul acestei ştiinţe.

La înfiinţarea ICAR, în anul 1929, primul său director, eminentul savant agronom Gh. Ionescu-Şişeşti l-a solicitat pe N. Cornăţeanu să ocupe postul de conducere a Secţiei de Economie Rurală, în acel timp echivalent cu gradul de profesor universitar.

Între 1936-1937 N. Cornăţeanu a primit o bursă Rockfeller, studiind fenomenul economic din agricultura americană şi realizând o aprofundare în specializarea sa.

În anul 1939, N. Cornăţeanu este numit ministru al agriculturii în Guvernul Iorga, fiind al patrulea agronom în această înaltă funcţie, care a mai fost deţinută de P.C. Aurelian, Gh. Cipăianu şi Gh. lonescu-Şişeşti.

În anul 1937 profesorul Cornăţeanu a publicat lucrarea „Criza agricolă şi criza agrară“, aducând explicaţii asupra acestui fenomen al economiei, care a răvăşit lumea în acea perioadă.

Din nefericire, după 1945, Nicolae Cornăţeanu, ca fost mare proprietar, a suferit rigorile vremurilor ce au venit cu tăvălugul peste această pătură socială. El va rămâne însă pentru urmaşi un fondator al studiilor de contabilitate agricolă, un eminent exponent al şcolii de economie rurală.

Ing. Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2008

Vizualizari: 1114֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI