Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Solul are multă apă: cum o păstrăm?

Precipitaţiile din perioada de toamnă-iarnă 2007-2008 au refăcut în cea mai mare parte deficitul de umiditate din sol.

Acum, grija de căpetenie a cultivatorilor trebuie să se concentreze pe un ansamblu de măsuri care să asigure valorificarea eficientă a apei acumulate.

Se au în vedere, pe de o parte, reducerea la minimum a pierderilor de apă din sol, iar pe de altă parte valorificarea ei cu maximum de randament, prin plantele de cultură.
Cum se poate pierde apa din sol?

Din precipitaţiile căzute, o parte se pierd prin scurgere la suprafaţa solului, alta se infiltrează în adâncime, peste nivelul posibilităţilor de absorbţie prin rădăcini, şi numai o parte se acumulează în sol, sub forma rezervei de apă la dispoziţia plantelor.

Pe un sol de tip cernoziom, de exemplu, din 400-600 mm precipitaţii se acumulează în sol, pe adâncimea de până la 150 cm, doar 240-250 mm.

În cele ce urmează ne vom referi la pierderile de apă din rezerva acumulată în sol în acest moment şi la ce se poate pierde pierde prin evaporare la suprafaţa solului.

Evaporarea apei la suprafaţa solului nu poate fi oprită, dar poate fi limitată. În general, pierderile de apă prin evaporare pot ajunge la peste 50% din cantitatea precipitaţiilor căzute.

Terenurile cu expoziţie sud-estică se încălzesc mai uşor şi pierd mai multă apă prin evaporare. Aceste suprafeţe trebuie lucrate primele şi menţinute cu un strat izolator afânat la suprafaţă pentru a împiedica ridicarea apei prin capilaritate.

Aşadar, la îndemâna cultivatorilor stau mai multe posibilităţi pentru a limita pierderea apei prin evaporare şi ele trebuie folosite din plin.

Evaporarea apei din sol poate fi atenuată prin:

- măsuri de denivelare a solului, ştiut fiind că evaporarea creşte odată cu suprafaţa solului expusă atmosferei. Pierderile prin evaporare, în funcţie de gradul de denivelare, pot ajunge la 25-40%, de aceea sunt necesare măsuri încă din ferestrele iernii sau primăvara foarte timpuriu, folosind unelte care nivelează, dar nu răscolesc solul;

- evitarea afânării exagerate a solului. Primăvara nu este indicat să se lucreze cu grapa cu discuri, ci numai cu grapele cu colţi sau cu combinatorul;

- aplicarea de îngrăşăminte în mod echilibrat pentru a realiza o soluţie a solului mai concentrată.

- există şi factori naturali ce favorizează evaporarea apei, care pot fi amelioraţi prin existenţa perdelelor forestiere de protecţie.

Dr. ing. Vasile POPESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.4, 16-29 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 926



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI