Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Chiar ştim când să ne bem ceaiurile?

Învăţaţi cu lucruri tot mai sofisticate, deseori le pierdem din vedere pe cele mai simple, dar nu lipsite de importanţă pentru viaţa şi sănătatea noastră. Bunăoară, dacă ne-am hotărât deja să apelăm, fie şi numai din când în când, la medicaţia naturală, trebuie să ştim că şi „banalele“ ceaiuri, pentru a-şi face efectul dorit, trebuie nu numai preparate într-un anume fel şi într-o doză bine definită, dar şi luate în anumite momente, care ţin de ritmurile circadiene ale organismului sau de unele particularităţi de manifestare a bolii pentru care acestea se administrează.

Este adevărat că, pentru unele dintre ele, această precizare nu este necesară: ceaiurile tonice, vitaminizante sau cele care se adresează aparatului urinar se beau în cantităţi mai mari şi în mai multe reprize pe parcursul întregii zile (putând înlocui chiar în totalitate apa), iar pentru cele care se administrează în condiţii de urgenţă (vomă, colici, diaree, crize dureroase) nu trebuie să se piardă niciun moment spre a le lua.

Pentru celelalte însă, aşa cum am spus deja, există momente optime de administrare, de care ar trebui să se ţină seama.

Câteva sfaturi utile

Dimineaţa

• Dimineaţa, pe stomacul gol, cu cel puţin 30 de minute înainte de micul dejun – ceaiurile hepatice (cu efect colecistochinetic) – care stimulează contracţia vezicii biliare, favorizând drenajul biliar şi înlăturând stagnarea bilei în vezica biliară – şi cele hepatoprotectoare – de regenerare a celulei hepatice. După administrare, se stă culcat pe partea dreaptă timp de 20-30 de minute; o a doua cană se bea treptat, înaintea fiecărei mese.

Tot dimineaţa, dar fără obligativitatea perioadei de odihnă, se iau şi ceaiurile cu efect vermifug (care permit un contact nemijlocit al substanţelor biologic active cu parazitul, acţionând cu rapiditate asupra acestuia), salureticele şi diureticele necesare în tratamentul hipertensiunii arteriale şi al insuficienţei cardiace, antihelminticele (recomandate în parazitozele intestinale), ca şi prima cană din cele două recomandate ca laxativ.

La prânz

• Cu o jumătate de oră înainte de masă – ceaiurile tonic-aperitive (care determină creşterea secreţiilor gastrice şi a poftei de mâncare) şi cele cu efect antispastic, indicate în ulcere şi gastrite (care produc relaxarea stomacului pentru a primi hrana într-o stare de linişte fiziologică optimă pentru efectuarea digestiei normale).

• Cu o oră înainte de masă sau la 3 ore după masă – ceaiurile cu efect vasodilatator (folosite în tulburările vasculare periferice şi în hipertensiune), antihistaminic (de neînlocuit în tratamentul alergiilor), antianginos (şi, în general, cele recomandate în afecţiunile coronariene), precum şi unele neurosedative (tranchilizante, antidepresive).

• Înainte de mese – ceaiurile cu efect hipoglicemiant sau cele destinate eliminării meteorismului; în acest din urmă caz, se pot bea şi în timpul mesei, dar nu după, când efectul lor scade vertiginos.

• La o jumătate de oră după mesele principale se iau ceaiurile stomahice, destinate uşurării digestiei. Tot după masă, dar fără precizarea strictă a orei, se consumă şi ceaiurile recomandate în cazuri de colită, enterită sau obezitate.

Seara

• Seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare, se ia a doua cană de ceai laxativ (al cărei efect se va produce dimineaţa devreme, la 6-8 ore de la administrare), precum şi ceaiurile sedative, hipnotice (care detensionează psihicul şi favorizează şi apariţia somnului), care calmează tulburările cardiace, ulcerul şi astmul bronşic (ţinând cont şi de frecvenţa atacului, predominant nocturnă; pentru aceste din urmă afecţiuni, o a doua cană se bea pe parcursul zilei, de preferat dimineaţa, pe stomacul gol).

Dr. Radu STOIANOV
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.4, 16-29 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 1210֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI