Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni de nota... 10
Neculai Apostol
Un ortodox cu darul credinţei şi măreţiei

Neculai Apostol, moldovean get-beget, din nu se ştie a câta spiţă, nu pare a avea firea molcomă a celor de dincolo de Carpaţii Orientali. Înarmat cu o diplomă de inginer zootehnist, la nici 30 de ani, el devine poate cel mai tânăr director din sistemul de industrializare a cărnii.

Acest lucru se întâmpla în 1980. Zece ani mai târziu, Neculai Apostol era director general al uneia dintre cele mai titrate firme din Moldova – SC Kosarom SA Paşcani –, pe care reuşeşte s-o privatizeze printr-o metodă pe cât de contestată, pe atât de profitabilă prin rezultate. Este vorba de modelul britanic de privatizare, recunoscut sub denumirea de MEBO.

„Gena“ sa managerială iese la suprafaţă în momentul în care porneşte cursa nebună pentru retehnologizare şi expansiune economică. În fapt, strategia de extindere viza readucerea în circuitul economic a unor aşa-zise relicve zootehnice, care astăzi produc la nivelul unor performanţe atipice pentru România. În multe privinţe, acestea depăşesc nivelul de vârf al combinatelor agroalimentare occidentale, iar acest lucru nu pare a fi un semnal liniştitor pentru concurenţă.

Inginerul Neculai Apostol pare a rămâne indiferent la aceste semnale concurenţiale. El sfidează cu un curaj demn de invidiat ordinea economică comunitară nedreaptă care îşi selectează elitele doar din arealul geografic al primelor 10 ţări unionale.

Conştient de forţa economică a grupului de firme pe care îl conduce, inginerul Apostol doreşte mai întâi să-şi consolideze afacerile pe plan intern, pentru ca la timpul potrivit să atace piaţa externă a produselor alimentare de lux. Afirmaţia ar putea părea una de complezenţă, dar viitorul apropiat va dovedi că anticipaţia este reală.

Încercând o analiză comparativă evolutivă, nu ne-a fost dat să găsim în Europa niciun alt gigant agroalimentar care să fi cunoscut o dezvoltare atât de mare şi rapidă precum KOSAROM.

Pornind doar de la câteva sute de milioane lei, grupul de firme din Paşcani a ajuns la o cifră de afaceri de 1.600 miliarde lei vechi. Contribuţia sa anuală la Bugetul de stat însumează 170 miliarde lei, impozite şi taxe plătite din munca celor 1.300 de salariaţi care formează aici o mare familie.

O familie în care îi are alături pe cei doi fii care îi dau certitudinea că afacerile gigantului agroalimentar din Paşcani vor dăinui multă vreme de acum încolo. Cel puţin la nivelul performanţelor agricole mondiale.

Înainte de a-şi contura imperiul economic, inginerul Neculai Apostol şi-a „clădit“ o carieră profesională atât în instituţiile naţionale de profil, cât şi pe băncile celor mai de seamă centre de pregătire postuniversitară din lume: St. Luis, Missouri, Paris, Bruxelles, Frankfurt, Köln, ca să le enumerăm doar pe cele mai importante.

El a luat aici nu numai lecţii de zootehnie, genetică sau management, ci şi de doctrină economică. După asemenea cursuri în Germania el s-a reîntors cu ideea de a constitui în ţinutul Moldovei o aşa-numită Regiune de Dezvoltare Nord-Est, după modelul Cooperativei Raiffeisen.

Ambiţia lui este de a realiza în sectorul agroalimentar prima organizaţie în măsură să reprezinte interesele acestui sector în relaţiile economice, administrative şi juridice cu toate celelalte instituţii, inclusiv cu Guvernul.
Îi dorim succes!

I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 885



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI