Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Tăierile la arbuştii fructiferi

Tăierile în uscat la arbuştii fructiferi sunt lucrări care se efectuează în funcţie de specie, vârsta plantaţiei, condiţiile agrotehnice de dezvoltare a plantelor. La arbuştii fructiferi se aplică tăieri de formare, fructificare şi întinerire, la fel ca la pomi.

Tăieri de formare
Acestea se aplică în primii ani de la plantare şi au ca scop formarea plantelor în aşa fel încât să fie capabile să producă în cel mai scurt timp, la potenţialul biologic maxim al soiului.

De obicei, arbuştii se dezvoltă sub formă de tufă. În plantaţii aceştia pot fi conduşi cu tulpină sau pe spalier sau garduri fructifere.

Tăierile sunt diferite în funcţie de specie şi forma de conducere adoptată.

Afin
Afinul se conduce sub formă de tufă.
După plantare, ramurile se scurtează la 3-4 muguri pentru a evita formarea rodului care ar putea debilita planta şi pentru a stimula lăstărirea de la baza tufei.

În primii ani afinul creşte încet şi lăstăreşte slab, de aceea se intervine mai puţin cu tăieri.
În cazul plantelor debile, după 1-2 ani, primăvara devreme se poate face o tăiere în cepi, deasupra solului, pentru a provoca formarea unor lăstari viguroşi.

Anual este necesar să se reţină 3-4 ramuri noi până la completarea tufei cu 15-20 de ramuri.

Coacăz
Coacăzul creşte în mod natural sub formă de tufă, dar poate fi condus şi pe spalier sau cu tulpina de 15-45 cm, iar în acest caz tufele trebuie susţinute pe spalieri sau pe tutori.
După plantare, tulpina se taie la 3-4 muguri deasupra solului. Din lăstarii care cresc se reţin
4-5 bucăţi, restul eliminându-se.

În al doilea an se lasă 4-5 ramuri, care pot rămâne întregi dacă vârfurile sunt viabile sau se scurtează dacă au degerat.

În anul al treilea se păstrează ramurile de 2 ani şi se reţin alte 4-5 ramuri de un an, crescute la baza tufei.În continuare se reţin anual câte 3-5 ramuri tinere până când tufa are 16-20 de ramuri.

Zmeur
În ceea ce priveşte sistemul de conducere, zmeurul poate fi găsit în cultură pe araci în plantaţiile cu suprafeţe mici.

Cultura în benzi cu spalieri se practică când se plantează la 2,5/0,5 m şi prin drajonare se va forma de-a lungul rândului o bandă de 0,4 m lăţime. La cultura sub formă de gard fructifer se aplică conducerea sub formă de evantai, cultura cu spalier olandez, când se amplasează două rânduri de spaliri la 0,5 m de o parte şi de alta a rândului. Înainte de plantare, drajonii se taie la 20-25 cm lungime.

După plantare, drajonii muşuroiţi se scurtează la nivelul muşuroiului.
În primăvara anului al doilea, la fiecare plantă se reţin 2-3 tulpini ale căror vârfuri se scurtează cu 15-20 cm. Vârfurile sunt adesea afectate de ger, iar mugurii slab dezvoltaţi.
Ca urmare a tăierilor severe se vor forma mulţi drajoni din care se vor alege 6-7 tulpini care vor forma tufa.

În anul al treilea se scurtează vârfurile la diferite înălţimi în funcţie de sistemul de conducere, iar dacă sunt uscate, până la partea sănătoasă. După recoltare se elimină tulpinile de doi ani şi se aleg alte 8-12 tulpini de un an pentru fiecare tufă sau 20 de tulpini la metru liniar pentru gardurile fructifere.

Tăieri de producţie

Afinul ramifică bine şi are tendinţa de a îndesi tufa. Ramificaţiile slabe, cele prea dese sau cele care cresc spre interiorul tufei se elimină prin tăiere.

La afin nu se fac scurtări ale ramurilor anuale, deoarece mugurii de rod sunt amplasaţi spre vârful lor. Ramurile în vârstă de 5-6 ani se elimină prin tăiere de la bază pentru a fi înlocuite cu altele tinere de un an.

Coacăzul negru rodeşte pe ramuri de un an. Prin tăierile de fructificare se va asigura creşterea de lăstari anuali.

Plantele formate cu suficiente ramuri în tufă (16-20 buc.) au nevoie în continuare de înlocuirea treptată a ramurilor îmbătrânite cu altele tinere crescute de la baza tufei.
În cazul când pornesc puţini lăstari de la nivelul solului se aplică tăieri care lasă cepi în locul ramurilor eliminate.

În fiecare primăvară, se elimină devreme prin tăiere ramurile rupte, bolnave şi cele de vigoare slabă, pentru ca în interiorul tufei să pătrundă mai multă lumină.

Zmeur. În fiecare an se elimină de la bază tulpinile de 2 ani care au fructificat.
Se suprimă de la bază tulpinile noi cu înălţimi sub 1 m care sunt slab productive.

Se scurtează cu 10-20 cm vârfurile tulpinilor reţinute pentru producţie. În grădinile familiale înălţimea tulpinilor poate fi de la 0,4 m până la 1,2 m. Cu cât tulpinile sunt mai scurte, cu atât coacerea fructelor este mai târzie şi producţia este mai mică, dar se poate practica pentru a obţine eşalonarea coacerii fructelor.

Susţinerea tulpinilor reţinute pentru producţie se realizează cu ajutorul spalierilor, tutorilor sau prin legare simplă în mănunchiuri.

Tăierea zmeurului remontant (Lenuţa Chira, 2007).
La soiurile remontante (cu 2 recolte pe an), tulpinile în vârstă de 1 an care sunt în creştere au însuşirea ca în partea a doua a verii să dea o primă recoltă, iar în anul următor să rodească din nou pe porţiunea rămasă, după care se usucă. Tăierile de fructificare se fac după aceleaşi criterii ca şi la soiurile obişnuite, cu deosebirea că după maturarea fructelor din august-septembrie se înlătură vârful care a rodit.

Dr. ing. Felicia PaŞCA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 14510֩ Comentarii

 
֠ 1.     Nelu -- (20-March-2010 )
la cato ani dupa plantare rodeste afinul ?

֠ 2.     Rebeca -- (26-March-2010 )
cineva a intrebat "la cati ani rodeste afinul".intreb si eu :dupa cati ani de la plantare rodeste afinul?cine poate sa raspunda ?multumesc!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI