Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La Cârcea - O investiţie de rang european

Recent, în localitatea Cârcea, judeţul Dolj, a fost inaugurat unul dintre cele mai mari şi mai moderne depozite de legume şi fructe din ţară, aflat în administrarea SC Marigaz Trade SRL.
La eveniment au participat personalităţi ale autorităţilor judeţene şi locale, reprezentanţi ai APDRP – Centrul Regional 4 Sud-Vest, fermieri – potenţiali furnizori de legume şi fructe din sudul şi sud-estul ţării, reprezentanţi ai mass-media locală şi centrală.

Amănunte despre această… importantă investiţie am aflat de la managerul firmei, ec. George MARINESCU.

Produsele horticole, pe un traseu civilizat

„Investiţia a fost realizată cu finanţare SAPARD, valoarea totală ajungând la circa 3,5 mil. euro. Este vorba de o unitate de sortare, ambalare cu o capacitate de 6 t/oră şi un spaţiu de depozitare cu atmosferă controlată de 2.400 locuri pentru paleţi.

Tehnologia utilizată ne permite să controlăm parametri precum temperatura, umiditatea, concentraţiile de oxigen, azot şi dioxid de carbon. Totul este automatizat, maşinile de sortare, ambalare, care au o capacitate de până la 10 t/oră, fiind importate din Olanda. Se poate sorta orice legumă sau fruct cu diametrul de până la 12 cm.

Avem şi un sector de transport. Putem transporta legumele şi fructele de la producător şi mai departe către lanţurile moderne de desfacere cu mijloacele proprii.

Investiţia aceasta vine de fapt în sprijinul producătorilor care vor avea de-acum şansa de a-şi valorifica în condiţii decente producţia, şi nu prin diverşi intermediari care n-au nicio treabă cu producţia şi vând tot felul de tarabe şi la preţuri de speculă, înşelând atât producătorul, cât şi consumatorul.

O afacere ce merită...

Cum mi-a venit ideea acestei afaceri?

Am fost plecat o perioadă în Canada unde am lucrat ca transportator la o firmă care făcea exact ceea ce voi face au acum aici.

În 2004 m-am întors acasă şi am luat hotărârea să pun în aplicare ce am văzut acolo.

În 2005 am început primele discuţii cu autorităţile responsabile de programul SAPARD. În noiembrie 2006 am început construcţia depozitului, iar după exact un an s-a încheiat. Sper ca, în 2008, tot mai mulţi producători să aibă încredere în noul sistem şi să înţeleagă că nu vor putea supravieţui pe piaţa care acum se conturează şi în România.

Trebuie să spun că, la început, înainte de a începe colaborarea cu SAPARD eram, ca mulţi alţii, puţin speriaţi, dar proiectul s-a derulat foarte bine până la urmă. Ba, mai mult, am fost tot timpul îndrumaţi şi sprijiniţi de cei care lucrează la Biroul regional SAPARD.

Nu-i uşor, dar merită să te implici într-o astfel de afacere. V-o spun eu.“

A consemnat I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 903֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI