Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Buzoienii pot conta pe sămânţă bună

Inspectoratul Teritorial pentru Controlul Seminţelor şi al Materialului Săditor Buzău s-a plasat anul trecut printre primele 10 unităţi de profil din ţară. De la dl inspector Constantin Feraru am aflat că s-au pus din timpul anului trecut bazele producţiei de sămânţă pentru toamnă.

Astfel, s-au realizat peste 5.000 ha loturi semincere de grâu, în colaborare cu unităţi puternice din Buzău, Verneşti, Amarul, Pogoanele, Padina, Săgeata, Puieşti, Ziduri, Boldu şi Vâlcelele. De exemplu, numai la o singură unitate din Săgeata (Agrouniversal Group) s-au semănat 1.000 ha cu grâu de sămânţă.

Predomină soiurile autohtone Flamura 85, Dropia, Boema, Glosa, care s-au dovedit utile în condiţiile de secetă ale anului trecut.

Inspectoratul buzoian s-a clasat pe locul 8, reuşind să certifice o cantitate de peste 12.000 tone sămânţă de grâu. Pentru campania de primăvară s-au asigurat peste 2.000 tone sămânţă de orzoaică, cultură ce constituie materia primă necesară fabricării malţului de bere.

Unitatea de certificare Sauflet Alty a manifestat o preocupare deosebită pentru ca agricultorii buzoieni să beneficieze şi în acest an de sămânţa necesară.

Se mai află în stoc şi grâu de primăvară care urmează să fie semănat în zonele premontane.
„La floarea-soarelui şi porumb, producţiile de sămânţă au fost mici, date fiind condiţiile climatice din 2007. Dar s-au găsit soluţii: cantităţile necesare fiind asigurate de firmele Pioneer, Saaten Union şi Monsanto.

O grijă aparte s-a manifestat pentru legumicultori, sămânţa necesară fiind asigurată prin intermediul SCDL Buzău. Pentru viticultori şi pomicultori, materialul săditor a fost deja asigurat datorită SCDVV Pietroasa, dar şi pepinierei de la Istriţa. O parte din portaltoi provine de la particularii din Breaza şi Nailui, producători tradiţionali de material săditor viticol.

Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 709֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI