Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Studiu de piaţă

Vai de cei care importă grâu!

De la o săptămână la alta şi chiar de la o zi la alta, cotaţiile de bursă la grâne bat record după record. La Bursa din Chicago cotaţiile la grâu se apropie de 350 $/tona, în timp ce preţurile la porumb au atins maximul din ultimele trei decenii.

Operatorii de pe piaţa bursieră pun majorarea preţurilor pe seama nivelului ridicat al cererii, al recoltei scăzute şi al rezervelor reduse. Analiştii americani estimează că stocurile de porumb vor fi cele mai mici din ultimele trei decenii.

Prognoza în cazul grâului este una de-a dreptul înfricoşătoare: în cazul în care vânzările se vor derula în ritmul de până acum, rezervele de grâu se vor reduce atât de mult, încât abia vor putea asigura consumul mondial pentru 70 de zile.

Cotele la lapte se majorează ca să dispară

Multă bătaie de cap le-a dat comisarilor europeni repartizarea cotelor de lapte între principalele ţări producătoare. Miza o reprezintă nivelul subvenţiilor acordate crescătorilor de animale, nivel care le-a permis în timp să-şi organizeze ferme zootehnice cu performanţe productive excepţionale.

În încercarea de-a mai obţine ceva în plus pe ultima sută de metri, reprezentanţii ţărilor mari producătoare au solicitat, la finele anului trecut, o majorare cu 2% a cotelor de lapte până în anul 2013, când Uniunea Europeană va sista definitiv acest sprijin financiar.

Decizie discriminatorie

Guvernul României ţine cu orice preţ să fie pe placul europenilor, chiar şi atunci când este conştient că ia o decizie păgubitoare pentru fermieri. Este şi cazul sprijinului financiar de 300 lei acordat cultivatorilor de soia convenţională, în detrimentul celor care ar fi cultivat soia modificată genetic.

Pentru a primi acest sprijin, producătorii agricoli sunt chemaţi să depună, până la 1 martie 2008, o cerere tip la direcţiile agricole judeţene. În schimb, „OMG-iştii“ sunt obligaţi să tacă, pentru că altfel intră în conflict cu legea.

Rusia, mai conciliantă cu Polonia

După o dispută comercială care i-a pus pe ruşi într-o poziţie delicată cu Uniunea Europeană, serviciile veterinare din Rusia şi Polonia au ajuns la pace, punând capăt celor doi ani de embargo pentru importurile de carne de vită poloneză. Volumul exporturilor de carne spre Rusia nu pare a trece de 40.000-50.000 tone/an, dar el are o semnificaţie politică ce depăşeşte cu mult oportunităţile de afaceri ca atare.

Exemplul polonez ţine atât de perseverenţa, dar mai ales de demnitatea naţională. Nu ar fi rău dacă am prelua şi noi din el, chiar dacă am adopta un alt scenariu mai conciliant.

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 856֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI