Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

În dezbatere, proiectul Legii Camerelor Agricole

Ignorăm importanţa fermierilor

Deşi am participat la întocmirea unui proiect de lege privind înfiinţarea Camerelor Agricole pe structura ANCA, consider că, în momentul actual, pentru buna funcţionare a acestor instituţii accentul ar trebui pus pe reprezentarea fermierilor.

Totuşi, momentul nu este tocmai oportun din cauza slabei reprezentativităţi a celor cărora li se adresează acest proiect de lege, situaţie grevată de două aspecte importante:

1. Fărâmiţarea proprietăţii din cauza aplicării legii funciare care nu s-a încheiat încă şi nu este definitivată a creat exploatările de subzistenţă aflate într-un procent covârşitor.

2. Existenţa marilor exploatări agricole constituite, conform Legilor nr. 31, nr. 36 şi Legea arendei, într-un procent foarte mic, exploataţii care, deocamdată, nu solicită consultanţă oferită de ANCA deoarece îşi permit să angajeze un tehnolog care să se ocupe direct de aceste probleme.

Scopul nostru este de a crea din activitatea agricolă o sursă de venit stabilă şi profitabilă, pentru dezvoltarea clasei de mijloc, făcând din aceasta o nouă meserie.

La ora actuală, principalul scop al ANCA este de a informa şi ajuta viitorii fermieri prin interconectivitatea cu instituţiile de cercetare, cu aplicarea cât mai eficientă a ultimelor tehnologii, ţinând pasul cu agricultura europeană.

Prin activităţi specifice (cum ar fi loturi demonstrative, dezbateri, mese rotunde, simpozioane, înfiinţări de grupuri de producători, cooperative, forme asociative de tot felul, OVAI-uri etc.) implementăm strategia agricolă ţinând cont de PAC.

Un grad foarte mare de implicare îl avem identificând potenţialii beneficiari ai fondurilor europene pentru dezvoltare rurală cu care putem construi cu adevărat o bază agricolă performantă.

Consider că unele modele aplicate în UE şi organizarea şi funcţionarea Camerelor Agricole nu se pot plia momentan pe specificul românesc.

Nu se pot aplica modele ale Camerelor Agricole din Franţa, Austria, Danemarca, unul dintre principalele motive fiind nedefinitivarea formelor de proprietate.

Adrian IORGA, director executiv OJCA Buzău
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 702֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI