Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Un ansamblu al etniilor

„Prietenia“ este denumirea ansamblului folcloric multietnic ce activează în comuna constănţeană Mihail Kogălniceanu. Este format din elevii Liceului Teoretic, fiind singurul de acest gen din zona Dobrogei.

Ansamblul nu a apărut întâmplător, ci a luat fiinţă datorită unui program destinat învăţământului rural, pe segmentul şcoală-comunitate.

„O şcoală pentru toţi, o şansă pentru fiecare“ se intitulează proiectul de educaţie interculturală, aplicat de reprezentanţii Liceului Teoretic. Acest proiect are ca principal obiectiv promovarea culturii tuturor etniilor din comunitatea locală şi a fost finanţat cu zece mii de euro de la Banca Mondială, sumă provenită prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Mai există un aspect demn de luat în seamă: pentru realizarea acestui proiect, comunitatea din Kogălniceanu a ajutat financiar naşterea „Prieteniei“. Contribuţia comunităţii s-a ridicat la peste cinci mii de euro. „Dacă nu ne-ar fi susţinut comunitatea ar fi rămas o poveste frumoasă la nivelul şcolii“, a declarat Cecilia Feraru, coordonatorul proiectului.

Debutul

În cadrul ansamblului au fost pregătiţi aproape 60% din elevii liceului, dar au fost selectaţi doar cei care au avut aptitudini pentru dans. Ansamblul cuprinde opt perechi de români şi câte şase de aromâni, turco-tătari şi rromi. În afara abilităţilor coregrafice, la baza selecţiei a mai stat un criteriu: au fost aleşi elevii proveniţi din familii nevoiaşe.

„Prietenia“ a avut un mare succes. El a debutat la Cluj, la Gala Artelor şi Tradiţiilor Populare, un festival interjudeţean adresat elevilor. Acolo a obţinut locul III la dansuri şi locul I la secţiunea interpreţilor vocali. Coregrafia a fost asigurată de  Mihai Vasile, de la „Plaiuri dobrogene“.

Afirmarea

Au urmat câteva spectacole la nivelul comunităţii, de Ziua Europei, la sfârşit de an şcolar, iar între 15 şi 20 august ansamblul s-a deplasat la Sibiu, la Muzeul Astra.

După începutul anului şcolar, ansamblul a participat la Ziua Recoltei desfăşurată în comuna Cumpăna, la Cogealac, de zilele comunei şi la Festivalul „Dan Moisescu“ de la Topalu. „Toată lumea are aprecieri faţă de originalitatea acestui ansamblu, care prezintă o viziune unitară faţă de un sistem de valori culturale care trebuie promovate“, susţine Cecilia Feraru.
Solista ansamblului este Andreea Milea, în vârstă de 12 ani, laureată a mai multor competiţii de profil naţionale şi internaţionale. Repertoriul ei cuprinde numeroase cântece cu specific dobrogean: geamparale, cadâneşti şi doine.

Mesajul

În prezent, ansamblul pregăteşte un program intitulat „Nunta“. S-au făcut portofolii în care au fost surprinse aspecte esenţiale din ritul nunţilor la fiecare etnie, urmând să se pună în scenă secvenţe ceremoniale care să dureze maximum 5 minute.

„Acest proiect trebuia să răspundă unei nevoi a comunităţii şi am identificat nevoia: nu aveam un ansamblu care să ne reprezinte, să fie competitiv la scară naţională. Am valorificat nişte elemente din cultura fiecărei etnii.

Suntem o comunitate multietnică. Este important să se vadă că relaţiile dintre noi sunt bune, că nu există discriminări de etnie, de statut social sau de resurse financiare“, a încheiat Cecilia Feraru.

Dana DUMITRIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 1269֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI