Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din sat s-a întrupat vedeta...
Ivan Patzaichin – Mila 23

Multiplu medaliat olimpic, mondial, european şi naţional, Maestru Emerit al Sportului, Antrenor Emerit, distins cu „Ordinul Olimpic de Argint“ şi cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios“, în grad de ofiţer. Acestea sunt reperele profesionale ale „amiralului“, Ivan Patzaichin.

„Am avut o copilărie fericită la Mila 23, pentru că eram un răsfăţat în limitele acelui nivel. Mama era croitoreasa satului şi mă mândream că aveam cele mai frumoase hăinuţe. Toţi mă iubeau în sat, treceam drept unul dintre cei mai respectuoşi copii. Mi-era bine, dar nu mi-a fost greu să plec, pentru că am venit la Dinamo «pornit» pe o medalie. Am ştiut încă de când am plecat din Deltă că o să ajung campion“. Ivan Patzaichin

Bilanţul unei cariere impresionante

* 5 ediţii ale Jocurile Olimpice la care a participat de-a lungul carierei;
* 7 medalii a câştigat la competiţia supremă,
dintre care patru de aur şi trei de argint;
* 11 participări la Campionatele Mondiale;
* 22 de medalii cucerite la CM: opt de aur, patru de argint şi zece de bronz;
* 1 titlu de campion european;
* 27 de titluri de campion al României.

Era încă un băieţandru când a plecat din stufărişul Deltei spre luminile marilor metropole. Fiu al unui pescar din localitatea tulceană Mila 23, Ivan a lăsat în 1967 paradisul atât de drag optând pentru Capitală. Mai-marii secţiei de kaiac-canoe de la Dinamo îi dădeau credit deplin, deşi Ivan nu împlinise încă 18 ani. Şi nu s-au înşelat...

După niciun an de pregătire pe lacul Snagov, prinţul Deltei cucerea aurul la Jocurile Olimpice de la Ciudad de Mexico.

Ivan a continuat să domine topurile două decenii la rând cu o consecvenţă uluitoare, ceea ce i-a adus notorietatea pe plan mondial.

La un pas de moarte

Cariera impresionantă a inegalabilului Ivan Patzaichin a fost, firesc, presărată şi cu momente dramatice, cum a fost cel din 1972, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la München. „Am câştigat aurul, însă am trăit zile de groază.

A fost atentatul palestinienilor asupra delegaţiei Israelului şi noi eram vecini. Stăteam baricadaţi în camere şi ieşeam pe burtă în balcon“, rememorează actualul antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe.

Iubeşte florile şi animalele

În afara familiei, căreia i-a fost mereu loial, Ivan mai iubeşte florile şi animalele. Din orice colţ al lumii pe unde concura, „luntraşul“ revenea acasă nu doar cu o salbă de medalii, ci şi cu câte un răsad de flori. „Am fost singur la părinţi, de aici şi dragostea mea pentru animale, în special pentru câini. Ai mei plecau la petreceri şi eu îi aduceam în pat cu mine“, povesteşte amuzat tehnicianul. „Animalele şi florile sunt cele de la care putem învăţa să iubim, să fim fericiţi“, spune Ivan.
 
Nu pare a fi adevărat: se retrage după Beijing

Insuccesul de la Atena în urmă cu patru ani, unde Patzaichin estima că elevii lui vor cuceri două medalii, a reprezentat momentul cel mai dificil din cariera sa.

„Sunt un tip ambiţios. Vreau să demonstrez că rezultatele de la Atena au fost un accident. Sunt convins că anul acesta vom reuşi să demonstrăm acest lucru. Să arătăm că acest sport este la un nivel ridicat. Şi în momentul actual deţinem un record de medalii câştigate la CE, CM şi JO. Voi continua până la Beijing pentru ca să mă pot retrage atunci. Un sportiv mare sau un antrenor trebuie să-şi aleagă momentul prielnic să se retragă“, a declarat Ivan Patzaichin.

Alături de consăteni

Marele campion nu şi-a uitat niciodată „rădăcinile“, rămânând cu sufletul alături de ai săi. Astfel, la fiecare ediţie a competiţiei nautice pescăreşti „Ivan Patzaichin“, ce se desfăşoară anual în judeţul Tulcea, „amiralul“ e cel mai fervent susţinător al luntraşilor din satul natal.

Şi ai lui l-au răsplătit anul acesta: pescarii din Mila 23 au câştigat cea de a V-a ediţie a competiţiei ce-i poartă numele. Ei au primit marele trofeu din partea multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 986֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI