Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Horoscop indian
Scoica

Perioada: 3 - 12 decembrie. Semn: complex, sumă a celorlalte semne (foc, apă, pământ, aer), cu apa şi pământul predominante. Pietre preţioase: perla. Metal: mercurul. Culori: purpuriul. Verb: a pricepe/a înţelege. Numere native: 1, 3, 6, 9.

Caracterizarea numerologică: 5. Corespondenţi zodiacali: zodiac european: Săgetător; zodiac arboricol: Carpen. compatibilitatea: zodiac indian: Şarpe, Cîine, Pană, Delfin, Lotus; zodiac european: compatibilităţi de rang I (puternice) Rac, Leu, Fecioară, Scorpion, Săgetător, Capricorn; zodiac arboricol: compatibilităţi de rang I (puternice): Măr, Brad, Chiparos, Salcie, Nuc, Carpen; compatibilităţi de rang II (mediocre): Scoruş, Plop, Curmal, Fag. Planete favorabile: Mercur, Luna, Saturn, Pluto.

Inteligent, înclinat spre studiu şi cercetare, idealist şi demn, nativul îşi creează de timpuriu un sistem de valori şi un pachet de opinii clare şi nenuanţate, prin prisma cărora judecă totul şi la care reduce totul.

De-a lungul vieţii acest sistem se modifică relativ greu, motiv pentru care poate părea fixist, însă marea lui capacitate de studiu îi permite să evite situaţiile limită în care sistemul său ar putea intra în conflict cu sistemele celorlalţi. Reprezintă arhetipul discretului, solitarul din grup, fără ca ceilalţi să-l perceapă însă ca atare.

Târziu, foarte târziu, oricum mult prea târziu pentru ca descoperirea să mai aibă vreo relevanţă, i se descoperă „perla“ pe care a ascuns-o tot timpul. Nefiind capabil să facă o alegere clară şi fermă se complace, amuzându-l lucrurile banale. Este discret şi faptul că este un bun ascultător îl califică pentru meserii în care disponibilitatea de a-i asculta pe alţii reprezintă cheia de boltă (preot, psihiatru). Ce i se împărtăşeşte îngroapă în sine.

Nu-l deranjează aparent nimic, iar evenimentele care-l deranjează la un moment dat sunt îndelung şi serios analizate, astfel că fie le rotunjeşte asperităţile, înţelegându-le, fie le îmbracă în veşmintele propriului sistem, încât după un timp nu-i mai creează nicio stare de disconfort. Dacă l-aţi ales de confident nu aşteptaţi reciprocitate din partea lui pentru că nu este capabil s-o ofere. Mai puţin dinamic, va crea în jurul său, parcă prin diviziune, un cerc de prieteni foarte asemănător în care solitudinea în mijlocul mulţimii este condiţia existenţială principală.

Trăieşte după tipare îndelung verificate (mai mult de alţii decât de el), pare incapabil să inventeze ceva nou.

Pentru el forma este mult mai importantă decât fondul, reprezentând idealul suprem (cu menţiunea că sclipiciul este mai discret decât al altor amatori de forme fără fond). Se va considera pe deplin împlinit dacă la sfârşitul a ceva (şcoală, proiect, viaţă) va primi o diplomă somptuoasă, o mulţumire publică pompoasă sau bareta unei decoraţii. Le va afişa fără niciun fel de rezervă, oriunde (sala de aşteptare, birou, la intrare), fiind dispus să plătească pentru ele o ramă de aur bătută cu pietre dacă nu sclipesc suficient. Este atât de ataşat de forme şi decoraţii încât va ajunge să le producă (în fond nu scoica produce perla, sideful şi purpura regală?).

Sedentar, simţindu-se în elementul lui numai dacă se află printre egali, nu refuză schimbarea, cu condiţia să se efectueze prin intermediul unui vehicul suficient de vizibil (dacă sclipeşte este perfect!). Nu refuză nici uniforma, cu condiţia să fie vizibilă din orice unghi. Dacă haina n-are belşug de brandemburguri, pasmanterii, eghileţi, epoleţi, vipuşti, nasturi, paiete, brizbrizuri, hamuri, fermoare, şireturi şi alte asemenea, poate lipsi.

Excelent purtător de cuvânt, pentru că, deşi îi plac formele fără fond, este în acelaşi timp extrem de inteligent, fiind pe deplin capabil să transmită o informaţie falsă îmbrăcată în mantia veridicităţii. Mult prea târziu se va constata că în realitate s-a prezentat un loc comun, magistral decorat.

Este capabil să-ţi „vândă“ un splendid hipocamp sidefiu, un peşte-cal de mare, pe post de armăsar procreator.

Metaforic vorbind, îţi vinde tăunul drept armăsar de prăsilă, iar tu nu vei fi capabil să sesizezi decât iapa bântuită de streche.

Emoţiile lui sunt reci, artificiale, construite cu tenacitate şi cabotinie. Ele trebuie să-i servească inclusiv imaginea şi va recurge întotdeauna la ele dacă dau bine. Când apare o oportunitate... n-o ratează, însă se va afla foarte greu de ea (nativii scoici au inventat anecdota pilafului)!

În general este ataşat de perechea sa (pe care nu-o caută prea mult), iar dacă aceasta străluceşte este dispus să o însoţească până în pânzele albe. Deşi nu este un familist convins, este capabil să-şi înăbuşe partenerul cu o mulţime de „scoici“ mici, identice, imobile şi sufocante. Oricum îl va îneca sub un munte de  bibelouri, argintării, cristaluri, dantele, bijuuri, nasturi, franjuri, perdele, draperii, cuverturi, sticlărie, faianţe, porţelanuri, într-o casă cu pereţii neapărat zugrăviţi cu mătase şi mică.
 
Arhetip simbolic al fecundităţii apei, simbol al sexului feminin, scoica este matricea zeiţei iubirii carnale – Afrodita/Venus, preluată şi întărită de reprezentările artistice ale Renaşterii (Botticelli/Tiţian).

Scoica/cochilia ei este acceptată în psihiatrie ca expresie a libidoului atunci când este prezentă în vise. În miturile primordiale indo-europene scoica este percepută ca vulva primordială din care s-a născut lumea (Iniţial Afrodita era o zeitate a fertilităţii, similară/confundabilă cu Gaia).

În mitologia maiaşă reprezintă lumea subterană şi împărăţia morţilor, iar în legendele unor triburi din insulele Pacificului sunt considerate talismane ale mării, motiv pentru care erau utilizate ca monede de schimb (exclusiv în cumpărarea fetelor destinate a fi soţii născătoare de urmaşi).

Raf BANDHI
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 1793֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI