Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni de nota... 10

COSTEL EREMIA, martorul tranzacţiilor trecute şi prezente

Domnul Eremia Costel este printre puţinii profesionişti care pot depune mărturie, în cunoştinţă de cauză, asupra derulării reformei agricole în ultimele patru decenii. Dincolo de aceasta se află marea sa calitate de om. De om care de-a lungul timpului a slujit pentru binele semenilor săi, fără a uita că are datorii mari faţă de familia care-i poartă cu cinste numele.

Mărturiile sale nu au nuanţă nostalgică asupra trecutului şi cu atât mai mult nu constituie o catalogare critică asupra reformei actuale a agriculturii. El se detaşează de anumite idei preconcepute, conştient fiind că performanţele sau minusurile agriculturii socialiste nu au cum să fie analizate cu luciditate şi profesionalism de actuali politicieni sau reformatori. Cu atât mai puţin erorile comise în restructurarea funciară şi economică a actualei agriculturi aşa-zis capitaliste.

Costel Eremia emite aceste judecăţi de sorginte structurală de pe poziţia unui specialist care a fost personaj activ de prim-rang în tot ce a reuşit agricultura de stat timp de trei decenii.

Rememorând acest trecut, rămâne la credinţa că şansa reabilitării agriculturii româneşti stă astăzi în punerea în valoare a potenţialului productiv al pământului. În concepţia sa, această operă economică ar trebui să înceapă cu reorganizarea exploataţiilor agricole, cu regândirea viitoarei structuri a culturilor şi cu deosebire cu reabilitarea sistemelor hidroameliorative.

În prim-planul priorităţilor se află şi refacerea şeptelului, cel puţin la nivelul anului 1990, precum şi investiţiile masive în dotarea tehnică, fără de care nu poate fi conceput progresul agriculturii, îşi susţine argumentaţiile economice nu atât prin blamarea celor care au dirijat procesul de fărâmiţare a fostelor forme de organizare a terenurilor şi de distrugerea premeditată a celui mai important factor de producţie: mecanizarea.

El este în măsură să accepte chiar motivaţia unor clauze atenuante pentru faptele unor reformatori din primii ani de după Revoluţie. Nu însă şi pentru cei care au gestionat procesul de dezafectare a acelor structuri şi entităţi economice ce ar fi permis să intrăm cu şanse egale în competiţia pieţei agricole europene. Aceste structuri au fost distruse şi aproape că nu mai există o şansă de reabilitare.

Din motive ce ţin de demnitatea sa morală, Costel Eremia evită să se pronunţe asupra principalilor actori demolatori, dar el condamnă cu înverşunare echipa guvernamentală care a semnat programul ASAL de capitulare a agriculturii de stat.

Actul în sine a declanşat un lanţ nesfârşit de abuzuri şi fraude economice financiare în gestionarea acestui sector. Finalul a fost unul pe cât de previzibil, pe atât de dureros.

Dintr-un sector agricol care aproviziona aproape 70% din populaţia urbană a României, a rămas o adunătură de relicve, care în loc să producă pâine, lapte sau carne îşi dispută apartenenţa de drept funciar şi administrativ în procese judiciare fără sfârşit.

Pus în faţa acestei realităţi, Costel Eremia a socotit că este momentul să se retragă într-un sector în care poate fi de mare ajutor agricultorilor, acela al asigurărilor.

Beneficiind de sprijinul unei echipe de profesionişti de excepţie, are ambiţia să facă din filiala firmei Fata Asiguration Dani cel mai fidel partener de afaceri al fermierilor din România. În acest demers el îi are ca principali colaboratori pe actualul director general Anghel Burghilă, precum şi pe acei care asigură gestionarea sectoarelor de marketing şi financiar.

I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 702֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI