Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

În aşteptarea fondurilor structurale

Pe biroul directorului general al societăţii comerciale Safir SRL din Văleni – Vaslui privirea mi-a fost atrasă de o plachetă cu inscripţia „Domnului Safir Gheorghi pentru primii 15 ani de succes“. Aflu că placheta a fost oferită de salariaţi la finele anului trecut, „oamenii, mărturiseşte domnia sa, cu care am realizat ceea ce vedeţi astăzi“.

• Proiecte care au la bază doar promisiuni.
• Cu fiecare an pierdut rămânem în urmă cu alţi trei.

Şi motive de satisfacţie există. Acum SC Safir SRL înseamnă brandul „Delicios de Vaslui“, cunoscut în întreaga ţară, cu produse  realizate într-un abator modern, cu dotare de ultimă oră.

Înseamnă 230 locuri de muncă, preocupări pentru ridicarea continuă a calităţii produselor şi de aici cursuri de calificare pentru toţi cei implicaţi în procesul de producţie.

Am beneficiat, ne spune directorul general, de două proiecte SAPARD, în valoare de două milioane de euro, cu care am construit şi dotat unitatea noastră – una dintre cele mai moderne din ţară – am achiziţionat mijloacele de transport necesare etc., toate acestea realizându-se până în 2006.

2007, un an al dezamăgirilor

În anul care s-a încheiat nu am putut să ne realizăm proiectele ce aveau la bază promisiunile „ferme“ că fondurile structurale vor veni până în martie 2007. În consecinţă, am făcut proiecte, am cheltuit bani şi degeaba, spune domnul Safir.

Având experienţa proiectelor SAPARD, la finele anului 2006 am gândit că, folosind fondurile structurale, să mărim capacitatea de creştere a puilor pentru carne de la 60 de mii la 450 de mii de capete pe serie, să înfiinţăm o fermă de găini ouătoare şi o staţie de făinuri proteice la abator. Din păcate, pe toate aceste proiecte se aşază praful în aşteptarea dezlegării care întârzie să apară de la Bruxelles sau de la Bucureşti, nimeni nu ştie.

În această situaţie se află mulţi investitori care şi-au pus speranţe, până acum deşarte, în fondurile structurale.

Am pierdut trei ani

În cazul unităţii despre care vorbim, apariţia şi utilizarea fondurile structurale ar fi permis, pe de o parte, posibilitatea de a rezista concurenţei tot mai acerbe, iar pe de altă parte posibilitatea de a exporta pe piaţa europeană. Cu atât mai mult cu cât există cereri, dar care nu pot fi onorate, deoarece capacitatea de care dispune unitatea este mică şi ceea ce se solicită din afară depăşeşte cu mult posibilităţile existente.

Aşa stând lucrurile, conchide domnul Safir, am pierdut nu numai un an, ci trei şi evident distanţa în timp se va prelungi dacă – din motive care ne scapă nouă, celor mărunţi – aşteptarea fondurile structurale se prelungeşte.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 695



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI