Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

1 IUNIE 2010 în loc de bucurie, lacrimi şi durere

Măcar de ziua lor, daţi copiilor speranţa că vor trăi mai bine!

1 iunie 2010 aduce mai degrabă tristeţe decât bucurie în casa multor familii tinere. Exact de ziua copiilor, unii vor fi obligaţi să schimbe raţia de ciocolată cu cea de pâine, iar în locul jucăriilor, să asculte aberaţiile care le-au ciuntit fărâma de indemnizaţie.

Istoria, amintirile, documentele vorbesc despre faptul că s-au născut copii şi în timpul războiului. Au trăit, au crescut, au fost fericiţi, s-au adaptat unor situaţii pe care părinţii lor le credeau de netrecut. Evidenţa acestei situaţii se suprapune perfect peste momentul pe care tocmai îl traversăm. Pe deoparte, convingerea părinţilor că, începând de astăzi, nimic un va mai fi ca înainte. Pe de altă parte copiii, care se bucură de viaţă, evadează din basm şi îşi gustă libertatea pe trotinetă. Sunt sinceri, curaţi şi buni într-o lume care, în bună parte, nu mai recunoaşte aceste valori. Lumina candorii este confundată cu slăbiciunea. Zâmbetul este, chipurile, o dovadă de incultură. Generozitatea este socotită o luptă pierdută din start. Chiar şi părinţii care ştiu că aceste „teorii“ sunt vremelnice, că sunt contra firii sunt descumpăniţi: cum este mai bine să îţi creşti copilul? Să-l înveţi să trăiască înalt, în spiritul valorilor creştine sau să-l transformi într-un prudent fără motiv. Teoria nu îndeamnă pe nimeni să abdice de la optimism, de la altruism.

Practica dovedeşte contrariul!

Nesiguranţa,neliniştea şi „ochiul dracului“ sunt la fel de epuizante ca şi starea de după război. Pentru a le depăşi oamenii au nevoie de solidaritate, de un pic de durere împărţită egal, de o fereastră deschisă prin care să sară la nevoie, convinşi că cineva este acolo jos şi un îi lasă să se zdrobească.

Gândul la copii, la prezentul şi viitorul lor a devenit stăpânul vieţii. Spectacolul lumii în lumini şi umbre n-a încetat practic niciodată. În numele copiilor s-au făcut crime, s-au furat ogoare de la fraţi, s-au călcat prietenii în picioare. Cu atare „dovezi de sacrificii“ n-a mai observat nimeni că oamenii de ispravă care îşi cresc copiii în cumpătare şi decenţă au rămas de căruţă şi au fost traşi pe sfoară chiar de stat. Practic, statul nu îi iartă că sunt cinstiţi. Nu le recunoaşte enorma contribuţie la educarea unei generaţii responsabile, creatoare de valori.

Anul acesta, întâia zi de iunie pică într-o perioadă când cei deja sacrificaţi sunt somaţi să se sacrifice la nesfârşit. De aceea, editorialul… de ziua copilului un poate „suna“ decât într-un registru grav. 1 Iunie 2010 poate să ne trezească din apatie şi dezbinare. Privind spre copii cu gândul la o lume mai bună, recunoaştem faptul că tot ce s-a întâmplat până astăzi a fost o experienţă din care am învăţat că nu există o soluţie ideală pentru problemele noastre.
În ceea ce-i priveşte pe copii, ei o ţin una şi bună: binele învinge. Ce ziceţi de asta?

Rodica Simionescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

Vizualizari: 689֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI