Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Zona umedă Ciopârciu o gură de rai creată de om

Intervenţia omului pentru extinderea suprafeţelor agricole a condus de cele mai multe ori la deteriorarea gravă a mediului.

Aşa s-a întâmplat şi în comuna ieşeană Costuleni inclusă în sistemul de irigaţii şi drenaj Sculeni – Ţuţora – Gorban, zonă altădată un paradis al păsărilor şi al animalelor de tot felul.

Reconstrucţie ecologică

După 1990, activitatea agricolă s-a redus, calitatea terenurilor s-a înrăutăţit prin apariţia multor supra­feţe sărăturate, iar seceta, care persistă an de an, a contribuit şi mai mult la apariţia unui peisaj dezolant, semideşertic, culmea, într-o zonă cuprinsă între două mari râuri, Prut şi Jijia.

Dar iată că în 1998, Direcţia Apelor Prut, în cooperare cu Institutul Olandez de Management al Apelor Interne şi Tratare a Apelor Uzate – RIZA, a alcătuit un proiect-pilot pentru refacerea zonei luncii ce exista înainte de intervenţia omului.

Astfel, în comuna Costuleni a fost înfiinţată Zona umedă Ciopârciu, cu o suprafaţă de 224 ha. Lucrările s-au efectuat în anii 2003-2004 prin amenajarea a patru poldere – bazine uriaşe – care sunt inundate primăvara, realizându-se zone de apă cu adâncimi variabile. Toamna şi primăvara, zona devine un loc de odihnă pentru păsările migratoare, iar vara loc de reproducere.

De menţionat este faptul că proiectul este în concordanţă cu iniţiativele ecologice europene, Coridorul verde .

Un nou obiectiv turistic

„Încă din perioada realizării proiectului, ne spune domnul Dumitru Nichita, primarul de atunci al localităţii, în prezent consilier, am găsit sprijin la oamenii din sat. Au fost săteni care au oferit gratuit terenul pe care-l aveau pe locul viitoarei zone umede, iar unii au participat voluntar la amenajare.”

În prezent, locaţia s-a transformat într-o veritabilă destinaţie turistică, tot mai mulţi orăşeni poposind la Costuleni pentru a se bucura de frumuseţea locului ori pentru a admira raţele, bâtlanii, lebedele şi numeroase alte specii de păsări ce cuibăresc aici. Din peisajul locului nu lipsesc nici pescarii şi vânătorii. Fireşte, primăria din localitate i-ar vrea mai aproape şi pe investitori, cărora le promite condiţii pentru a-şi dezvolta afacerile, pentru că, nu-i aşa, zâmbeşte moş Ion Zamfirache, pe care l-am întâlnit „la baltă“, cum spune dumnealui, e rost şi de ceva câştig. 

(S.C.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2011

Vizualizari: 762



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI