Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ziua Biotehnologiilor agricole

Agricultura globală se confruntă astăzi cu una dintre cele mai dure provocări ale secolului XXI. Conform statisticilor ONU, populaţia Planetei va creşte cu 40% până în 2050 şi doar ştiinţa şi tehnologia pot contribui la găsirea unor soluţii pentru furnizarea hranei necesare unei populaţii aflate sub spectrul foametei.

Trebuie să producem tot mai mult, dar resursele care ne stau la dispoziţie sunt tot mai puţine. FAO estimează că, până în anul 2050, va fi nevoie de dublarea suprafeţei agricole utilizate pentru a satisface cererea de alimente, ceea ce reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa biodiversitaţii, a florei şi faunei planetei.

Participare selectă

Asociaţia Profesională AgroBiotechRom, în colaborare cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti“, a organizat pe Platforma de Biotehonologie din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Lovrin, judeţul Timiş, un lot experimental ce reuneşte o mare varietate de hibrizi de porumb amelioraţi transgenic. Ei aparţin unor companii cu preocupări în domeniul biotehnologiei.

Este vorba de firmele Monsanto, Syngenta şi Pionner, care activează în România de o lungă perioadă de timp, aducându-şi un aport deosebit la progresul ştiinţific al agriculturii româneşti. Printre invitaţi i-am remarcat pe deputaţii Culiţă Tărâţă şi Valeriu Tabără, pe secretarul general al Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Păun Otiman, secretarul general al ASAS prof. univ. dr. Gheorghe Sin, prof. univ. dr. Aurel Lăzureanu, cercetători în domeniul agriculturii, fermieri şi, nu în ultimul rând, pe reprezentanţii celor trei mari companii de seminţe – Monsanto, Pioneer şi Syngenta.

Prima oprire a fost la Comloşu Mare, o localitate situată la 30 km de Timişoara şi la 8 km de Serbia, la un lot experimental al firmei Semislend Comp, al cărui administrator este Samson Popescu, unde pe un teren de  3 ha, în cele patru ateliere de lucru, a cultivat porumb transgenic, produs vedetă al companiei Monsanto. Fermierii îşi pun mari speranţe în asimilarea acestor hibrizi. Din 2010 va avea loc lansarea pe scară comercială a unor hibrizi transgenici ai companiei Monsanto. Soiul Genuity este cea mai bună combinaţie împotriva pagubelor produse de sfredelitorul-rădăcinilor la porumb.

Un lider respectat

Pe Platforma de la Comloşu Mare, liderul de piaţă la floarea-soarelui în zona de vest, Syngenta, ocupă un procent de 36-38% din această cultură, iar pe ţară un procent de 25%.  Cheia acestui eveniment a fost la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Lovrin. Aici specialiştii şi-au spus cuvântul, pe care îl vom prezenta în numărul următor al revistei noastre.

Clement LUPU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 675֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI