Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dezvoltare prin turism durabil

V-am prezentat în numărul trecut un proiect legat de dezvoltarea durabilă a turismului, la care ar putea participa cu succes şi ţara noastră. Venim acum cu noi amănunte legate de această acţiune şi de modul în care sunt sprijiniţi cei care vor să-şi facă cunoscută regiunea cu tot ce înseamnă tradiţii şi obiceiuri ale locului.

La iniţiativa Adunării Regiunilor Europei, organizaţia Pluris din Franţa a conceput reţeaua Touring Nature prin care 100 de localnici care vor să exploateze o regiune se unesc într-un grup de acţiune locală, iar activităţile întreprinse de ei au în vedere dezvoltarea durabilă a zonei şi trebuie să se desfăşoare în deplin acord cu mediul înconjurător. AER acordă teritoriilor certificarea Village + prin care vizitatorii sunt asiguraţi de calitatea serviciilor de aici şi de faptul că localnicii se dedică dezvoltării durabile pe termen lung.

AER este o organizaţie non-guvernamentală care cuprinde 300 de regiuni reprezentând 30 de ţări şi a primit statutul consultativ de la Consiliul Europei. Aceasta propune teritoriilor din mediul rural să stabilească rute prin care ecoturismul să fie promovat în întreaga Europă. În fiecare teritoriu se aleg acţiuni de dezvoltare durabilă după voinţa participanţilor. Organizaţiile locale implicate se întâlnesc, îşi împărtăşesc cunoştinţele şi punctele de vedere în spiritul dezvoltării regiunii şi conştientizării importanţei care trebuie acordate protecţiei mediului înconjurător. La program pot lua parte şi locuitorii, prin informarea vizitatorilor cu privire la obiceiurile împământenite din strămoşi.

Primul pas în atestarea acestor regiuni este completarea unei fişe de candidatură, urmând ca în trei luni de zile să primească certificarea, timp în care zona şi perspectivele de aici sunt cercetate de specialiştii din cadrul Pluris. Fişa de candidatură trebuie să cuprindă motivaţia celor care vor să participe la promovarea regiunii lor, activităţile propuse, obiectivele turistice naturale sau culturale, locurile de cazare disponibile.

Aşadar, atât partea de argumentare cât şi cea a potenţialului turistic şi cultural sunt importante în evaluarea candidaturii. Bugetul care trebuie avut în vedere pentru cei trei ani este de cca 50.000 de euro, sumă care implică evaluarea zonei, certificarea, cotizaţia anuală şi reînnoirea certificării la finalul celor trei ani. Însă beneficiile vor fi mult mai mari, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Prin obţinerea etichetei Village+ regiunea respectivă are garanţia că va deveni bine cunoscută în întreaga Europă.

Procesul de certificare nu se încheie odată cu atribuirea etichetei Village+ care trebuie reînnoită la fiecare trei ani. În primul an are loc evaluarea participării grupurilor de acţiune locală, apoi este studiată percepţia vizitatorilor asupra zonei, traseelor turistice, serviciilor, urmând ca în ultimul an să se observe implicarea în acţiunile de dezvoltare durabilă.

AER şi Pluris, partenerul executiv al iniţiativei Village+, trimit în mod regulat informaţii despre aceste regiuni celor mai importanţi turoperatori, organizează conferinţe şi întâlniri de promovare. Tot prin intermediul acestora se pot organiza excursii. Programul contribuie la cooperarea între regiuni, iar parteneriatul cu o asemenea iniţiativă europeană nu poate atrage decât numeroase efecte pozitive pentru turismul şi economia regiunii.

Valentina Şoimu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2007

Vizualizari: 2386



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI