Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Avanpremieră la „Luna pădurii“

• În judeţul Suceava vor fi împădurite, în această primăvară, aproape 1.000 ha.
• Proprietarii de păduri care au tăiat „la ras“ uită legea.
• „Luna pădurii“ numai pentru silvicultori?

De mai bine de un secol, în fiecare an între 15 martie şi 15 aprilie, în întreaga ţară, se desfăşoară „Luna pădurii“, perioadă în care silvicultorii şi sătenii sunt mobilizaţi la împădurirea unor importante suprafeţe.

În judeţul Suceava, ne informează domnul ing. Mihai Miheţu, director tehnic al Direcţiei Silvice, în acest an se vor împăduri 990 ha, se vor efectua completări pe 340 ha împădurite anii trecuţi, la care se adaugă „cu reuşită definitivă“ 340 ha regenerări naturale.

Pentru aceasta, în pepinierele Direcţiei Silvice au fost produşi puieţii necesari cu origine genetică cunoscută şi care asigură premisele unui arborete de bună calitate.
În acelaşi timp s-a creat cadrul logistic al acestei importante acţiuni: s-au stabilit societăţile comerciale care vor efectua lucrările specifice în pepinieră, cele de decopertări şi celelalte lucrări care se referă la activitatea de regenerare.

Pe de altă parte, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava urmăreşte cu stricteţe aplicarea prevederilor Articolului 67 din Codul Silvic care prevede obligaţia tuturor proprietarilor de pădure de a regenera orice suprafaţă pe care a existat o tăiere definitivă, în termen de cel mult doi ani.

Din păcate, pentru a nu avea unele tensiuni sociale, această prevedere nu s-a aplicat şi se văd cu ochiul liber mari suprafeţe unde regenerările lipsesc sau sunt de proastă calitate. „Luna pădurii“ este perioada în care şi aceşti proprietari de terenuri trebuie să procedeze la împădurirea suprafeţelor dezgolite. În caz contrar, direcţiile silvice vor efectua această lucrare, urmând să recupereze cheltuielile.

Cei interesaţi pot procura puieţii la preţuri modice de la pepinierele Direcţiei Silvice. Tot de aici primesc puieţii, gratuit însă, cei care posedă suprafeţe ce au fost dezgolite de păduri ca urmare a calamităţilor naturale, aşa cum prevede legea.

Am scris toate acestea gândindu-mă că, încă la începutul secolului trecut, istoricul Nicolae Iorga consemna în publicaţia sa „Neamul Românesc“: „existenţa «Lunii pădurii» care însemna pentru mulţi săteni, în special tineri şi elevi, participarea la acţiunile de împădurire în preajma satelor lor sub supravegherea învăţătorilor şi mai-marilor obştei“.

Mai mult, în anii 70, studenţii ieşeni, ca să dăm doar un exemplu, au participat şi ei la această acţiune, astfel încât acum capitala Moldovei este înconjurată de sute de hectare de pădure, sădite prin muncă „voluntară“, un cuvânt de care ar trebui să ne aducem aminte când este vorba de regenerarea acestui „plămân“ natural.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2007

Vizualizari: 530



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI