Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Aroma mărului ecologic

Cultura ecologică a mărului are tradiţie în ţara noastră. Intensivizarea culturii prin creşterea numărului de pomi cultivaţi la unitatea de suprafaţă şi sporirea cantităţilor de îngrăşăminte chimice şi pesticide au dus la poluarea din ce în ce mai mare a producţiei, dar şi a mediului în care aceasta se obţine.

Totodată, fenomenul de tasare exagerată a solului şi poluarea acestuia cu diferite produse chimice de sinteză au produs modificări importante asupra faunei din sistemul pomicol. Astfel, cea mai mare parte a insectelor folositoare a dispărut, în schimb au apărut rase fiziologice de boli şi dăunători din ce în ce mai agresive, ca urmare a creşterii rezistenţei la produsele chimice folosite.

Realizarea producţiei ecologice de mere înseamnă renunţarea pe cât posibil la produsele chimice şi folosirea produselor ecologice (biologice) şi, nu în ultimul rând, a soiurilor rezistente genetic la boli cât şi la dăunători.

Tehnologia producţiei ecologice de mere nu impune schimbări radicale în practică decât în verigile privind combaterea bolilor, dăunătorilor, a buruienilor şi a fertilizării.
Astfel se impun următoarele măsuri tehnice:

• evitarea locurilor de plantare cu exces de umiditate;
• folosirea soiurilor genetic rezistente la boli şi parţial la dăunători (Florina, Prima, Priam, Topaz, Golden Orange, Pioner, Voinea, Romus 3 şi 4, Ciprian, Redix);
• cultivarea de plante repelente pentru insectele dăunătoare (mărar, hrişcă etc.);
• folosirea capcanelor cu feromoni;
• prepararea şi folosirea de extracte naturale din plante sau din diferite minerale pentru tratarea pomilor;
• fertilizarea plantaţiilor cu îngrăşăminte naturale, verzi etc.;
• combaterea buruienilor manual cu sapa sau mecanic;

Aceste măsuri duc la creşterea preţului de producţie al merelor, dar fructele obţinute sunt mult mai sănătoase.

Mediul în care se obţin este foarte apropiat de cel natural, cu implicaţii minore asupra lui.

Dr. ing. Aurel BRAGAU,
CLCA Voineşti -Dâmboviţa
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 1557



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI