Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sfaturi practice în bucătărie

O bună gospodină trebuie să ştie câteva lucruri înainte de a se apuca de gătit, printre care a face diferenţa între un produs de calitate şi unul care este expirat şi modul în care trebuie gătit: cât mai simplu şi eficient.

• Oul este unul dintre cele mai importante alimente, dar şi foarte uşor perisabil. De aceea trebuie să învăţăm cum să-i verificăm prospeţimea acestora. Ouăle proaspete au coaja transparentă, spre deosebire de cele vechi care au coaja mată. Un ou vechi, când este clătinat, lasă senzaţia de deplasare de lichid în interior. Prospeţimea se mai poate verifica şi dacă spargem oul: la unul proaspăt gălbenuşul rămâne compact, iar albuşul se ţine de gălbenuş, în timp ce la un ou vechi gălbenuşul se împrăştie, iar albuşul se desparte de gălbenuş.

• Ficatul e deosebit de fraged şi are o savoare deosebită dacă îl punem în lapte cel puţin 4 ore înainte să-l prăjim. Condimentele se adaugă la sfârşit, după ce l-am prăjit. Aveţi grijă ca, pe timpul verii, să nu lăsaţi ficatul foarte mult timp afară, pentru că există riscul să se strice. Gătiţi-l imediat ce s-a dezgheţat.

• Carnea congelată nu se decongelează decât la temperatura camerei sau în cuptorul cu microunde, ultima variantă fiind de preferat acum, când temperaturile sunt atât de ridicate.

• Compoturile din vişine, coacăze neagre şi afine ar putea căpăta o nuanţă violetă în timp. Ele sunt însă comestibile, schimbarea fiind cauzată de interacţiunea alamei capacelor cu pigmentul colorant al fructelor. Se recomandă închiderea unor asemenea conserve cu capace acoperite cu lac.

Compoturile din fructe cu sâmburi (vişine, caise, piersici) nu se vor păstra mai mult de un an, deoarece în ele se acumulează o substanţă foarte toxică - acidul cianhidric.

• Peştele foarte mic, ca să rămână întreg, se sărează mai întâi, apoi se trece prin făină. Se pot înfige câte 3-4 pe o scobitoare şi se prăjesc numai în ulei încins.

Cum scăpăm de mătreaţă

Mătreaţa apare în urma unei activităţi intense a glandelor sebacee ale pielii capului, la nivelul căreia se formează coji albicioase care dau un aspect inestetic şi intensifică fenomenul de cădere a părului. Cele mai recomandate tratamente pentru combaterea mătreţii sunt cele din plante medicinale preparate sub formă de ceaiuri, infuzii, uleiuri, loţiuni.

Pentru o mai bună acţiune a tratamentului se începe printr-un masaj în profunzime, începând de la ceafă spre frunte, apoi dinspre frunte spre vârful capului, terminându-se cu mişcări circulare care vor începe de la tâmple şi vor continua spre vârful capului. Pentru frecţii se vor folosi decocturi sau infuzii din: salvie (infuzie din o linguriţă frunze uscate la 250 ml de apă), flori de muşetel (infuzie din două linguri de flori la o cană de apă clocotită), brusture (decoct din trei linguri de rădăcină de brusture la 500 ml de apă), stejar (decoct din coajă de stejar: 2 linguriţe la 200 ml de apă).

Pentru băi săptămânale: cimbru de cultură (decoct din 2 linguri la 250 ml de apă), frunze de mesteacăn (infuzie din 2 linguriţe la 250 ml de apă), frunze de nuc: infuzie din 3 linguri la 250 ml de apă).

Uleiul de porumb, ca şi cel de măsline, este un remediu excelent pentru a scăpa de problemele create de mătreaţă: uleiul se încălzeşte şi se masează pielea capului, după care se acoperă părul cu un prosop care a fost îmbibat în apă caldă. Se stă cam o jumătate de oră, după care se spală cu un şampon împotriva mătreţii, atât de uşor de găsit în comerţ.

Desert din fructe de pădure

Fiind atât de cald, organismul are nevoie de alimente cât mai uşoare. Un desert răcoritor şi plin de vitamine din fructe de pădure e foarte bine-venit, mai ales că se prepară repede şi uşor.

Ingrediente: 10 miezuri de nucă, 500 g de fructe de pădure, 500 g de cremă de vanilie, 500 g de frişcă, sirop de caise, lichior de portocale.
Mod de preparare: tăiaţi nuca, aşezaţi-o într-un bol din sticlă şi stropiţi-o cu lichiorul de portocale şi cu siropul de caise. Deasupra aşezaţi un strat de fructe de pădure şi peste acestea turnaţi crema de vanilie şi daţi compoziţia la rece.

Înainte de a servi, scoateţi bolul de la frigider şi turnaţi deasupra frişca şi peste frişcă mai adăugaţi un strat de fructe de pădure.
Poftă bună!

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2007

Vizualizari: 711



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI