Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cum organizăm o fermă zootehnică

Prin articolul de faţă dorim să venim în sprijinul crescătorilor de caprine cu recomandări în ceea ce priveşte amplasarea şi organizarea fermelor în vederea eficientizării procesului de producţie.

Cerinţe privind amplasarea

Realizarea unei ferme impune respectarea unor condiţii vizând alegerea terenului pentru amplasarea construcţiilor.

Orientarea şi organizarea adăposturilor

Adăposturile trebuie orientate ca amplasare în raport de condiţiile locale de climă şi de posibilităţile naturale de protecţie oferite de relief sau de existenţa unor perdele sau păduri. La orientarea adăposturilor se urmăreşte:

• asigurarea factorilor de microclimat;
• iluminarea naturală a adăposturilor;
• evitarea efectelor vânturilor dominante în timpul iernii.

Exploatarea intensivă impune existenţa unor adăposturi atât pentru protejarea de vânturi şi ploi, cât şi pentru asigurarea posibilităţilor de furajare şi adăpare.
Adăposturile pentru caprine trebuie să fie spaţioase - asigurând suprafaţa necesară de 2 mp/cap; călduroase - temperatura optimă fiind de 10-15°C, lipsite de curenţi, cu ventilaţie corespunzătoare (volumul de aer necesar este de 4 m3/cap) şi cu un coeficient de luminozitate de 1:20. Ferestrele vor fi amplasate la 1,70 m de la podea.

Pentru menţinerea căldurii în timpul iernii, se recomandă adăposturile cu pod. În interiorul adăposturilor se fixează, pe lângă pereţi, jgheaburi din scândură, metal sau beton, cu înălţimea de 40 cm prevăzute cu grătare care să permită administrarea concentratelor.

În adăposturi, caprele stau libere sau în boxe de 5-6 capete, pentru a se evita accidentarea şi a se supraveghea furajarea şi comportamentul.

Întrucât caprele sunt animale mai nervoase şi mai vioaie, se recomandă fixarea de-a lungul pereţilor a unor platforme etajate, cu lungimea de 80-90 cm, lăţimea de 50-60 cm şi înălţimea de 30-40 cm, pentru joacă şi odihnă.
Ţapii se ţin separat de capre, pentru faptul că apropierea acestora agită caprele, iar mirosul specific deranjează femelele şi se poate transmite laptelui. Locul de muls în timpul iernii se amenajează într-o încăpere specială, tot în interiorul adăpostului, în apropierea acestuia fiind şi camera de păstrare a produselor (lapte, brânză) şi a inventarului de muls.

Pentru aşternut se recomandă paiele de cereale sau vrejurile de leguminoase. De asemenea, trebuie să se acorde atenţia cuvenită îngrijirii corporale prin ţesălare şi periere, tăierea unghiilor şi efectuarea vaccinărilor specifice.

Utilităţi

Organizarea fermei necesită spaţii sau construcţii anexe pentru diferite utilităţi. Astfel, spaţiul pentru lăptărie şi magazie se amenajează la capetele adăposturilor pentru caprele mame. Totodată, platforma de gunoi se organizează la o distanţă minimă de 40 m de adăpost, izolată de locuinţe şi drumuri de acces pentru prevenirea polării mediului şi a apei.

Principalele cerinţe în alegerea terenului sunt:

• amplasarea fermei la 500 m de ultima casă, la periferia localităţilor;
• suprafaţa să fie suficient de mare pentru a putea asigura amplasarea adăposturilor şi construcţiilor anexe;
• relieful să fie plan, uscat, cu o pantă de 2,5%, pentru a permite scurgerea apelor din precipitaţii;
• amplasarea construcţiilor să se realizeze pe suprafeţe  ferite de inundaţii, cu sol rezistent şi cu apă freatică la o adâncime minimă de 1,5-2 m;
• expunerea terenului să fie spre sud sau sud-vest, opus direcţiei vânturilor dominante;
• asigurarea sursei  de apă pentru adăparea animalelor şi activitatea fermei;
• existenţa posibilităţilor de racordare la reţeaua electrică şi de acces la căile de comunicaţie;
• înlăturarea situaţiilor de poluare a mediului şi posibilitatea aplicării unor măsuri sanitar-veterinare.

Ing. Elena PARGHEL, CLCA Fieni
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2007

Vizualizari: 4588



֩ Comentarii

 
֠ 1.     alexandru -- (26-May-2012 )
buna ziua, as fi interesat sa imi spuneti daca ar fi o problema in cazu in care distanta dintre ultima casa si hala unde am animalele(caprite) este de 100 de m.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI