Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Precizările ANSVSA privind pesta porcină

În urma articolelor apărute în presă şi a discuţiilor contradictorii în legătură cu pesta porcină clasică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face următoarele precizări:

Restricţii privind comercializarea

• Pesta porcină clasică în România a fost considerată un risc major în privinţa stabilirii datei aderării României la Uniunea Europeană. Pe parcursul negocierilor de aderare şi, în special, în anii 2005 şi 2006 s-a numărat printre subiectele catalogate generic „steaguri roşii“.

Oprirea vaccinării începând cu anul 2002 şi creşterea exponenţială a numărului de focare de pestă porcină clasică au determinat statele membre şi Comisia Europeană să impună măsuri comerciale restrictive pentru porcinele vii, carnea proaspătă şi produsele obţinute din carne de porc din România.

Situaţia actuală menţine acelaşi statut comercial aplicat încă din anul 2003.

Porcii româneşti, un risc potenţial

• Nu aplicarea vaccinării a determinat ieşirea de pe piaţă, ci situaţia epidemiologică creată în lipsa unei strategii complete şi concrete de eradicare, pesta porcină clasică fiind considerată endemică (cu răspândire pe tot teritoriul ţării) pe teritoriul României de către experţii statelor membre şi reprezentanţii Comisiei Europene.
Porcii vii sau produsele din carne de porc provenite din România erau considerate un risc potenţial pentru ţările membre ale Uniunii Europene, sub aspectul pestei porcine clasice.

Eficienţa programelor de combatere

• Programele de combatere şi eradicare a PPC au fost analizate de experţii comunitari şi aprobate de UE în toamna anului 2006, fiind cofinanţate de Comisia Europeană.

• Pesta porcină nu este o afacere, ci o boală care a apărut pentru că:
- în ferme nu se respectau condiţiile de biosecuritate;
- fermele erau suprapopulate;
- firma „Supervet“ care avea contract pentru activităţile sanitare veterinare nu a putut face dovada efectuării vaccinărilor.

Toate acestea în condiţiile existenţei virusului PPC pe teritoriul ţării noastre.

Explicaţii despre vaccinul marker

• Vaccinul marker conferă imunitate în proporţie de 70%. Acest procentaj de imunizare, completat cu aplicarea măsurilor de biosecuritate, conferă protecţie faţă de virusul PPC pentru porcii din ferme.
Vaccinul marker permite diferenţierea porcilor vaccinaţi de cei infectaţi natural sau cei vaccinaţi cu vaccin inactiv virus C şi, pe această bază, libera circulaţie a porcilor vaccinaţi cu vaccin marker şi a produselor obţinute de la aceştia pe piaţa naţională şi consecutiv eradicării PPC, pe piaţa comunitară.
Vaccinul marker a fost oferit şi livrat GRATUIT de către Comisia Europeană.

• Domnul profesor Moenning de la Institutul de Virusologie din Hanovra, o somitate în domeniu, nu numai că nu a criticat, ci a fost chiar coautor al programului de vaccinare cu vaccin marker, sugerând specialiştilor noştri schemele de vaccinare cu vaccin marker şi modul de supraveghere a efectivelor de porci vaccinate cu acest tip de vaccin.

• Corespondenţa dintre ANSVSA şi DG SANCO nu putea avea ca obiect, în luna februarie, vaccinul marker (exista un singur producător autorizat de Comisia Europeană), ci vaccinul viu necesar pentru vaccinarea porcilor din gospodăriile populaţiei, pentru care urma să se organizeze o licitaţie pentru achiziţie publică.
DG SANCO - instituţia europeană care a finanţat şi coordonat experţii europeni care au contribuit la elaborarea programelor de vaccinare a porcilor din România, inclusiv al celui de vaccinare cu vaccin marker - nu putea recomanda în februarie 2007 vaccinarea cu vaccin viu a porcilor din ferme, pentru că deja Comisia Europeană, consiliată de DG SANCO, aprobase şi cofinanţa Programele de combatere şi eradicare a PPC.

• Nu se pune problema achiziţionării unui alt vaccin pentru ferme, ci doar a vaccinului viu necesar programului de vaccinare în gospodăriile populaţiei.

Nota redacţiei

Punctul de vedere al ANSVSA privind pesta porcină nu ţine loc de drept la replică articolelor apărute în presă pe această chestiune. El nu este mai mult decât o prezentare a acţiunilor întreprinse de reprezentanţii ANSVSA în efortul eradicării unei boli care exista în stare latentă de mai mulţi ani şi care până acum nu a putut fi vindecată.

Ceea ce spun domnii de la ANSVSA în precizarea de faţă este adevărat, dar nu complet. De exemplu, nu face nicio trimitere la adevăraţii vinovaţi de apariţia pestei într-un complex aflat nu doar sub gestionarea unor medici veterinari de excepţie. Apoi este mai puţin important dacă vaccinul marker a fost primit gratuit decât nenorocirea pe care a produs-o acest gen de tratament.

(I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2007

Vizualizari: 708



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI