Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Îngrijirea plantelor de apartament primăvara

Datorită originii lor diferite, plantele sunt obligate să se adapteze condiţiilor existente în camerele în care le păstrăm, dar şi climatului temperat al ţării noastre. Cele mai multe dintre ele au trecut pe timpul iernii printr-o perioadă de stagnare vegetativă, iar acum, primăvara, este bine să ţinem seama de anumite recomandări pentru ca trecerea de la un anotimp la altul să se facă fără probleme.

Când temperatura nu mai coboară sub 10°C, ar fi indicat să le scoatem pe balcon (în special plantele de climat subtropical ce iubesc soarele şi aerul curat), într-o zi însorită, dar nu cu soare puternic, spre a nu le expune direct în bătaia razelor; ele trebuie ferite şi de curenţii de aer rece. Florile, care au nevoie de un aer mai cald şi umed şi nu suportă curenţii de aer, se mai ţin în interior (maranta, calathea, anthurium, bromeliile etc.).

De acum înainte toate plantele trebuie udate mai abundent (pe timpul iernii udarea lor s-a făcut, în general, cu moderaţie sau deloc), dar şi acest lucru se va face treptat.
Tot acum trebuie făcute transplantările, tăierile şi revigorarea plantelor de apartament.

Dacă o plantă a înflorit pe timpul iernii (azalee, camelii, kalanchoe), după ce florile s-au trecut, acestea se îndepărtează şi se recomandă transplantarea plantelor pentru schimbarea substratului; prin afânarea acestuia şi prin administrarea de îngrăşăminte (care primăvara trebuie să fie mai bogate în azot), se vor asigura o creştere şi o înflorire frumoasă a plantelor. Mai târziu, pentru o înflorire bogată şi rezistentă, se vor administra îngrăşăminte cu mai mult fosfor şi potasiu.

În cazul în care nu transplantăm plantele, pământul din ghivece se va afâna, iar crusta formată la suprafaţă se va îndepărta, pentru a se asigura o bună aerisire a rădăcinilor şi menţinerea umidităţii.

Tot în această perioadă, pentru a se obţine tufe compacte, se vor scurta lăstarii până la două treimi din lungimea lor, păstrându-se porţiunile crescute sănătos. Printre plantele care necesită acest procedeu se numără leandrii, azaleele, cerceluşii, muşcatele.
Plantelor cu port pendent sau agăţător, cum sunt viţa-de-vie, iedera, telegraful, în această perioadă li se vor asigura suporturi de prindere.

Periodic, frunzele mari ale plantelor de apartament, cum sunt cele de ficus, se spală cu apă călduţă pentru a se curăţa de praf.

Mai toate plantele de apartament se înmulţesc pe cale asexuată (vegetativă) – prin butăşire, divizarea (despărţirea) tufei, drajoni, stoloni, muguri adventivi, marcotaj, altoire. Numărul plantelor care se înmulţesc pe cale sexuată (prin seminţe) este mult mai mic.

Primăvara este anotimpul indicat pentru înmulţirea prin butaşi – cea mai des utilizată metodă de înmulţire a plantelor de apartament – şi se bazează pe însuşirea pe care o au unele specii de a reconstitui plăntuţe noi dintr-o parte de plantă. Părţile folosite la butăşire diferă de la specie la specie: din lăstari, din tulpini, frunze, muguri şi rădăcini.

Trucuri benefice plantelor:

• Primăvara este cel mai bun moment pentru transplantare (dar aveţi grijă ca florile să nu fie înflorite), deoarece acum plantele încep să intre în vegetaţie.

• Nu toate necesită transplantarea anuală: pentru plantele mature, care au creşterea mult mai înceată, este suficient să se facă o dată la doi-trei ani.

• Când mutaţi o plantă, se vor tăia rădăcinile dacă ies prin găurile de scurgere şi se aşază cu grijă în noul vas, dar şi în cazul în care sunt moi, uscate sau cu pete închise la culoare (trebuie tăiate până la porţiunea sănătoasă).

• Verificaţi dacă vasul are găuri de scurgere şi aşezaţi un strat drenant (pietriş),
de circa 3-5 cm.

• Dacă pământul se usucă rapid, se dezlipeşte de marginile vasului şi se albeşte la suprafaţă ori, dacă apar rădăcini la suprafaţa vasului şi prin orificiile de scurgere, planta trebuie transplantată.

• Atunci când planta este voluminoasă şi nu poate fi mutată, se va reîmprospăta doar pământul de la suprafaţă.

• Plantele ce au rădăcinile rupte ori bolnave pot fi transplantate oricând.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2007

Vizualizari: 3027



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI