Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Curier juridic

Ordinul nr. 653, din 20 septembrie 2006, privind combatarea râiei negre a cartofului
(MO al României, Partea I, nr. 819, din 4 octombrie 2006)

Temeiul legal al acestui ordin, cu caracter normativ, îl constituie art. 5 din OG nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 214/2001.

Prin acest ordin se stabilesc minimum de măsuri ce trebuie luate pentru combaterea bolii râia neagră a cartofului şi pentru prevenirea răspândirii acestei boli criptogamice. (Art. 1)

În cazul în care se constată apariţia ciupercii Synchytrium endobioticum – agentul patogen al râiei negre a cartofului, inspectorii din unităţile fitosanitare „vor delimita parcela contaminată şi o zonă de siguranţă suficient de largă pentru a se asigura protecţia suprafeţelor învecinate.“ (Art. 2, alin. (1))

Trebuie ştiut faptul că o parcelă se consideră contaminată atunci când simptomele râiei negre a cartofului au fost depistate pe cel puţin o plantă din acea parcelă. (Art. 2,
alin. (2))

Cei interesaţi „trebuie să mai ştie că tuberculii de cartof şi vrejii care provin din parcele contaminate vor fi trataţi în aşa fel încât organismul dăunătorilor să fie distrus“.
Dacă acest lucru nu mai este posibil (determinarea locului din care provin tuberculii şi vrejii contaminaţi), „întreaga cantitate în care au fost găsiţi tuberculii sau vrejii contaminaţi trebuie tratată“. (Art. 3)

De reţinut este şi faptul că în parcelele contaminate „nu poate fi cultivat în niciun fel cartof şi nicio plantă destinată replantării nu poate fi cultivată, păstrată în sol sau în alt mod“. (Art. 4)

Ministerul de resort - în speţă MAPDR, prin direcţia fitosanitară – este cel care „poate stabili, atunci când este necesar, prevederi suplimentare sau mai stricte pentru a combate boala şi să nu creeze niciun risc de răspândire a acestei boli“. (Art. 8)

Acelaşi minister va comunica Comisiei Europene, înainte de 1 ianuarie a fiecărui an, o listă cu toate soiurile de cartof acceptate pentru comercializare şi descoperite prin „investigaţie oficială“ ca fiind rezistente la Synchytrium endobioticum. Totodată, el va menţiona rasele la care soiurile sunt rezistente. (Art. 10 alin. (1))

Contaminarea cu agentul patogen al râiei negre a cartofului şi rezistenţa soiurilor de cartof la această boală vor fi determinate prin metode corespunzătoare, la care statele membre nu ridică nicio obiecţie. (Art. 11)

Art. 10 şi 11 vor intra în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană, iar celelalte, la data publicării Ordinului în MO al României, Partea I.

Costel-Alexandru GHEORGHE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2007

Vizualizari: 585



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI