Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ruginoasa, reşedinţă domnească

Palatul „Al. I. Cuza“ de la Ruginoasa, situat la 62 km de Iaşi, aproape de Paşcani, a fost ridicat la începutul secolului al XIX-lea de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei reşedinţe luxoase pe locul vechii case boiereşti a strămoşilor săi.

Stilul iniţial a fost cel neoclasic, păstrat de capela reşedinţei, stil care se impusese cu predilecţie în arhitectura civilă din Moldova acelor timpuri. Logofătul Costache Sturdza va preface casa de la Ruginoasa, în 1847, după arhitectura stilului gotic, angajând pentru aceasta pe arhitectul Johan Brandel. Clădirea, care păstrează şi astăzi caracteristicile stilului neogotic, este de formă pătrată, cu un etaj, fiecare din cele patru faţade având peroane largi şi balcoane sprijinite pe lespezi de piatră.

Cumpărată mai târziu de Cuza, construcţia a fost restaurată şi decorată pe gustul soţiei domnitorului, Elena. Ruginoasa a devenit locul ei de refugiu, unde putea „fura“ câteva momente de fericire, în intimitate cu soţul ei, departe de societate. După moartea domnitorului, Elena părăseşte castelul. În 1907, rămăşiţele pământeşti ale lui Cuza au fost înmormântate în cripta bisericii ridicată lângă palat, în 1833. Aici îşi dorm somnul de veci şi cei doi fii ai domnitorului: Alexandru, fiul ce-l mare care a murit în timpul unei călătorii în Spania, aproape de Madrid, în 1889, şi Dimitrie, mezinul, care s-a sinucis la Ruginoasa, în toamna anului 1888.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, palatul este distrus şi abia după 1978 îşi recapătă strălucirea arhitecturală şi farmecul specific, când a fost restaurat. În 1982, se inaugurează Muzeul memorial „Al. I. Cuza“.

Ruginoasa este şi astăzi acum muzeu. Din nefericire, aspectul exterior şi-a pierdut strălucirea şi s-ar impune o restaurare, ce va debuta în primăvara acestui an, cu bani primiţi de la Banca Mondială.

Delia CIOHODARU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2007

Vizualizari: 651



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI